Stotinu mrtvih u potonuću skele u Mosulu

Mosul

Gotovo stotinu ljudi, uglavnom žene i djeca, poginulo je jučer u potonuću skele na rijeci Tigrisu u Mosulu, u jeku proslave kurdske Nove godine i Majčina dana, što je najteža nesreća u Iraku zadnjih godina.
Irački premijer Adel Abdel Mahdi koji je došao na mjesto nesreće i u mrtvačnicu kamo su dovezena tijela, proglasio je trodnevnu državnu žalost. UN je rekao da žali zbog "strašne tragedije".
Broj žrtava je rastao iz sata u sat. Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da su 94 osobe poginule u nesreći. Među njima je 61 žena, istaknuo je premijer. Vlasti su objavile da se utopilo 19 djece a 55 putnika je spašeno. Nesreća je potresla Mosul gdje su se tek nedavno opet počeli slaviti blagdani poput Novruza, kurdske Nove godine a obitelji organizirati izlete na obalu rijeke pošto je tri godine grad bio u rukama džihadista skupine Islamske države (IS).

Premda su u ratovima i u džihadističkim napadima ovih godina u Iraku izginule stotine tisuća ljudi, ovakve nesreće su rijetke. Zadnji brodolom dogodio se u ožujku 2013. kada je u Bagdadu, također na Tigrisu, potonuo brod restoran, pri čemu je život izgubilo pet ljudi. Obitelji su se skelom vozile na drugu stranu rijeke, s uređenim parkovima, gdje obično organiziraju piknik za Novruz, koji je u čitavoj zemlji neradni dan.- Bilo je puno ljudi, napose žena i djece, rekao je za AFP mladić koji je upravo bio doplivao do obale.
Nesreća je posljedica prekrcane skele i visokog vodostaja rijeke, rekao je čelnik sigurnosne službe u Mosulu.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/498057/stotinu-mrtvih-u-potonucu-skele-u-mosulu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.