Ministrica otvorila berbu mandarina u Opuzenu

Ministrica otvorila berbu mandarina u Opuzenu

Ministrica Marija Vučković sastala se danas, 27. rujna 2019. godine s proizvođačima i otkupljivačima mandarina u Opuzenu gdje su razgovarali o ovogodišnjoj berbi i planovima za iduću proizvodnu godinu te primjeni Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

Ministrica se potom sastala i sa županom Dubrovačko – neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve, nakon kojega je otvorila sezonu berbe mandarina.
 

„Na današnjem sastanku pobijedila je sloga i želja da se izazovima pristupa konstruktivno i da se na svaki problem zajedno traži rješenje koje je najbolje za sve uključene u lanac. Sigurna sam da ćemo ovakvim načinom rada i suradnjom u budućnosti puno brže i kvalitetnije rješavati situacije poremećaja na tržištu. Završena je isplata 20 milijuna kuna 1.602 proizvođača mandarina koji su se prijavili za ovu potporu, a slične programe ćemo provoditi i dalje. Naša mandarina je posebna i kao takva ima EU zaštitu naziva. To trebamo iskoristiti, proizvođači se trebaju udružiti i kao udruženi nastupati na tržištu, ali i prema trećim tržištima. Neretvansku mandarinu neće cijeniti nitko ako ju sami ne počnemo više cijeniti i više držati do vrijednosti koje stoje iza tog imena. Mandarina je monokultura na ovom području i to je idealna situacija za osnivanje proizvođačke organizacije. Vjerujem da se malim koracima mogu napraviti velike promjene.“


– poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Opuzenu.

 
Provedbom Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu uoči početka berbe mandarina, izvršena je isplata 19.998.094 kuna potpore koju su primila 1.602 proizvođača mandarina za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama. Ministarstvo poljoprivrede omogućilo je novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kn po hektaru, a potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.
 
Cilj programa potpore bio je poboljšati održivost proizvodnog potencijala oštećenog uslijed velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja Sredozemne voćne muhe.  Ova potpora male vrijednosti namijenjena je proizvođačima mandarina uzgojenih od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.
 
Proizvodnja agruma najvećim je dijelom koncentrirana u Dolini Neretve, gdje najvećim dijelom proizvode mandarine, a urod oscilira ovisno o agrotehničkim zahvatima, klimatskim prilikama i štetnim organizmima. Na mandarine otpada 95 % od ukupnih površina pod agrumima u Hrvatskoj. Ovu proizvodnju, osim proizvodnje na uskom arealu, karakterizira i veliki broj proizvođača koji proizvode mandarine na malim parcelama. U 2017. godini proizvodnja mandarina je iznosila svega 19.011 tona, a razlog ovakvog smanjenog priroda bile su dugotrajne hladnoće. U 2018. godini proizvodnja mandarina se stabilizirala te je na površini od 1.910 ha intenzivno proizvedeno 47.440 t mandarina, a ukupna proizvodnja iznosila je 47.676 t.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.