Potezom pera povećan inozemni dug za gotovo 4 milijarde

Potezom pera povećan inozemni dug za gotovo 4 milijarde

HNB je predstavila je rezultate nove, preciznije metode prikupljanja podataka. Statističkim je promjenama Hrvatskoj povećan bruto inozemni dug, koji se od 38,8 milijardi eura u 2018. "potezom pera" pretvorio u 42 ,7 milijarde, gotovo 4 milijarde više, a narastao je, naravno, i njegov udjel u BDP-u, sa 75,4 na 83,2 posto. Potkraj lipnja bruto inozemni dug iznosio je 44 milijarde i 600 milijuna eura.

Prema novoj metodi HNB je izračunao i da nam je turistički prihod od inozemnih gostiju u 2018. bio čak 600 milijuna eura manji nego što smo dosad mislili. Umjesto 10 milijardi i 100 milijuna eura, prihodi od stranih turista bili su oko 9 i pol milijardi. Prema najnovijim podacima, u prvih 6 mjeseci od stranih smo turista zaradili 2 milijarde i 700 milijuna eura, za razliku od prošlogodišnjih 2 milijarde i 550 milijuna.

- Kod uključivanja tih turističkih prihoda koji će zaista sada biti manji nego što su bili prije, ne bi trebalo doći do promjena u makroekonomskim pokazateljima koji bi značajnije utjecali na makroekonomsku sliku Hrvatske. Mi smo ovim podacima prije svega htjeli što točnije obuhvatiti podatke koji se vode kroz službenu statistiku, izjavio je viceguverner HNB-a Roman Šubić.

- Sami 8. mjesec je bio 8 posto bolji nego prošle godine, fizički. Fiskalizirani podaci su dakle 1,5 milijardi ili 200 milijuna eura više od 1. siječnja dod danas. Taj ritam pratimo. Bit će sigurno veći promet između 3 i 5% do kraja godine, što je u svakom slučaju u odnosu na prošlu godinu povećanje, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/546279/potezom-pera-povecan-inozemni-dug-za-gotovo-4-milijarde

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.