Na braniku kreativnih i kulturnih industrija: ABBA je imala veće prihode od Volva

Na braniku kreativnih i kulturnih industrija: ABBA je imala veće prihode od Volva

 „Kulturne i kreativne industrije zapošljavaju veliki udio visokoobrazovanih mladih kadrova i privlače poslovni sektor i ulaganja, što osigurava visok udio u BDP-u. Pojedine zemlje, kao što su Engleska, Danska, Norveška, Austrija i Njemačka, uložile su u kreativne i kulturne industrije na strateškom nacionalnom nivou. Time su ove grane postale pokretač ekonomije, uz pozitivan efekt koji se prelijeva na sve segmente gospodarstva. To je priča kojoj i mi trebamo težiti,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš povodom sutrašnjega svečanoga otvorenja konferencije b.creative. Konferenciju organiziraju Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija s Hrvatskom gospodarskom komorom i agencijom KEA European Affairs, koju je osnovala Europska komisija, 24. i 25. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Predsjednica Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović naglasila je financiranje kreativnih i kulturnih industrija kao ključnu temu konferencije. Naime, na konferenciji će također biti predstavljen i Garancijski program Europskog investicijskog fonda za kreativne sektore, kao i mogućnosti dobivanja sredstava potpore. „Svi misle da bi kultura trebala biti na državnom proračunu. Nas kulturnjake to smeta. ABBA je u svoje najbolje doba imala puno veći prihod od Volva. U Europi najveći prihod ima likovna umjetnost. Kao industrija možemo biti snažni i moćni,“ rekla je Nikolić Popović, naglasivši da posljednjih šest godina vode borbu s jednim pitanjem. „Kreativci ne vole da nas se zove industrijom. S druge strane, javnost ne razumije koliko pridonosimo svim ostalim gospodarskim granama. Nema ništa oko nas što nije dizajnirano,“ naglasila je.

„I Europi je trebalo vremena da shvati vrijednost sektora. Veća je industrija od autoindustrije, farmaceutske industrije. Nije toliko glasna jer je sastavljena od manjih jedinica, pojedinaca i malih i srednjih poduzeća. Zato trebamo podići svijest o njezinom potencijalu,“ rekao je izvršni direktor KEA European Affairs PhilippeKern, naglasivši da je napokon prepoznato da se kultura može financirati i sredstvima EU fondova, pri čemu su dostupna sredstva često duplo veća od prosječnog proračuna ministarstava kulture. „Trebamo inovaciju u gospodarstvu gledati i kroz prizmu mašte i tehnologije, inženjeri trebaju surađivati s umjetnicima za napredak,“ rekao je Kern.

Svečano otvorenje konferencije održat će se u petak, 25. listopada s početkom u 9 sati, uz uvodna obraćanja ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, veleposlanika Kraljevine Belgije u Hrvatskoj NJ.E.NicolaasaRogera R. Buycka, predsjednice Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivane Nikolić Popović, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata.

Kreativni i kulturni poduzetnici iz Hrvatske i Europe usredotočit će se na različite vještine i kompetencije potrebne za ostvarivanje kreativnog poduzetništva u globaliziranom okruženju, a i na potrebe i prepreke s kojima se susreću kulturni i kreativni sektori. Više informacija dostupno je na stranicama konferencije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.