HGK analiza: Plaće po županijama

HGK analiza: Plaće po županijama

Kako se u analizi ističe - kretanja i stanja plaća po županijama upućuje na znatne razlike u razini i dinamici kretanja bruto i neto plaća po županijama (odnosno NUTS 3 statističkim regijama Hrvatske). Dominantna je uloga Grada Zagreba koji svojom visinom plaća znatno utječe na visinu prosječne plaće u Hrvatskoj pa je stoga skroman broj regionalnih jedinica koje uspijevaju ostvariti višu plaću od prosječne na razini zemlje.

Pri kontinuitetu rasta plaća u Hrvatskoj naziru se i pozitivne tendencije njihova kretanja na regionalnoj razini pa je tako nakon duljeg vremena u 2017. godini zabilježen rast neto plaće u svim županijama, smanjuje se raspon između najviše i najniže plaće isplaćene po regionalnim jedinicama, a posljednje je godine povećan broj regija s natprosječnom neto plaćom na njih tri. 

Razina plaća važna je za životni standard stanovništva i kreiranje potrošnje kućanstava kao dominantne odrednice formiranja BDP-a, a time i dinamike gospodarskog rasta. Rast plaća pridonosi zaustavljanju vanjskih i unutarnjih migracija stanovništva, ali je ograničen dinamikom rasta produktivnosti s kojom treba biti usklađen. Stoga je snažnija investicijska aktivnost usmjerena u djelatnosti veće dodane vrijednosti temeljene na inovativnijoj i tehnološki naprednijoj proizvodnji preduvjet osiguranja više razine plaća u hrvatskim regijama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.