Održana 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača

Održana 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača

U četvrtak,  14. studenog 2019. godine, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održana je 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača. Sastav nacionalnog vijeća je proširen sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske od 6. lipnja 2019. godine (Klasa: 022-03/19-04/205; Urbroj: 50301-25/05-19-2) te uključuje predstavnike slijedećih resora: Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva financija, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova,  Ministarstvo turizma, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Državnog inspektorata, Agencije za elektroničke medije, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatske energetske regulatorne agencije, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Hrvatske narodne banke, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Vijeća za vodne usluge, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Pravnog Fakulteta u Zagrebu, Pravnog fakulteta u Osijeku, te udruge za zaštitu potrošača.

Time su u sustav Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača uključeni svi bitni dionici ovog područja a sukladno smjeru jačanja međusektorske suradnje u ovom području s ciljem daljnjeg unaprjeđenja politike zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj.

Članovi Vijeća izviješteni su o provedenim aktivnostima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2019. godini, kako vezano uz informiranje i edukaciju građana putem događanja „Sve na jednom mjestu“, tako i vezano uz financiranje udruga za zaštitu potrošača. Također, članovi Vijeća informirani su od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o planiranim prioritetima i aktivnostima na području zaštite prava potrošača za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije 2020. godine, kao i o statusu rasprava u Vijeću Europske unije vezano uz prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača. Predstavljen je i portal „Sve za potrošače“ www.szp.hr koji je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izradilo u suradnji sa 25 drugih nadležnih tijela te je pušten u produkciju sa 30. travnjem o.g. Portal se u suradnji sa dionicima redovito ažurira kako bi se građanima pružile točne i ažurirane informacije iz različitih područja zaštite potrošača te omogućili direktni odgovori na specifične i praktične situacije u kojima se potrošači mogu naći a putem interaktivnog vodiča koji je također dostupan na ovom portalu.

Isto tako, o provedenim aktivnostima u području politike zaštite potrošača u 2019. godini izvijestili su i predstavnici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, Ministarstva pravosuđa, te Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Članovi Vijeća raspravili su i temu koja se odnosi na provedbu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Prezentacije sa 9. sjednice Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača dostupne su ovdje.

Predsjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, državna tajnica, gđa. Nataša Mikuš Žigman pozvala je sve dionike na daljnji zajednički rad i doprinos u nastavku jačanja ovog bitnog područja te izvijestila kako je u narednom razdoblju potrebno započeti na izradi novog Nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine, a koji mora biti zajednički rezultat svih dionika te usklađen sa brzorastućim globalnim rastom trgovine i novih tehnologija kojima se potrošači služe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.