Ministar Horvat: “Radnicima Đure Đakovića osigurane plaće za studeni”

Ministar Horvat: “Radnicima Đure Đakovića osigurane plaće za studeni”

Nakon današnjeg radnog sastanka u Vladi Republike Hrvatske, koji su premijer Andrej Plenković i resorni ministri održali s vodstvom Đure Đakovića te predstavnicima sindikata i štrajkaškog odbora, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uputio je poruku radnicima kako do kraja ove godine mogu očekivati isplatu plaća za prethodni mjesec te izrazio zadovoljstvo dogovorom koji je danas postignut.

U narednim danima velika većina radnika Đure Đaković grupe dobit će plaće za mjesec studeni i to bez državnog jamstva ili učešća Državnog proračuna, već su izvori vezani uz sredstva unutar onih ugovora koji su aktualni, dok će se dio sredstava namaknuti i avansnim uplatama po tim istim ugovorima“, istaknuo je ministar Horvat, dodajući kako je dogovoreno i osiguranje kratkoročne likvidnosti iznosom od 150 milijuna kuna, za koji će Vlada dati jamstvo. „Osiguranjem potrebnih sredstava dovršit će se poslovi koji su ugovoreni, ukupnog iznosa 128 milijuna kuna, a čiji će prihod osigurati dodatnu likvidnosti Đuri Đakoviću u 2020. godini“, rekao je Horvat.

Pristupa se izradi programa restrukturiranja za dugoročnu stabilnost Đure Đakovića

Najavljeno je i kako će se pristupiti izradi programa restrukturiranja za koji će svi vlasnici, ali i Europska komisija, morati dati svoju suglasnost. „Radi se o vremenskom razdoblju od 4 do 6 mjeseci, unutar kojeg se mora izraditi plan koji će osigurati dugoročnu stabilnost Đure Đakovića, a time i prestanak ugovaranja onih poslova koji stvaraju gubitke“, naglasio je Horvat.

Ministar je istaknuo i kako je nova mlada Uprava Specijalnih vozila d.o.o., koja je imenovana prije nekoliko dana, na današnjem sastanku dobila punu potporu svih socijalnih partnera, te da se u sljedećih nekoliko dana očekuje i kompletiranje Uprave Đure Đakovića d.d. „Postojećoj mladosti dodat ćemo iskustvo i to onih ljudi koji već godinama žive Đuro Đaković te su upoznati sa svim problemima u kojima se društvo našlo, a koje će imati puno povjerenje za realizaciju već spomenutog programa restrukturiranja“, zaključio je ministar uz najavu kako će zajedno s premijerom Plenkovićem uskoro otići u ponovni posjeti slavonskobrodskoj kompaniji.

Barić: „Vjerujemo u bolju budućnost“

Pozitivan je nakon sastanak bio i predsjednik štrajkaškog odbora Ivan Barić, koji je izrazio vjeru u plan koji su im predstavili premijer i ministri. „Sastanak je bio jako dobar i mogu samo naglasiti kako vjerujemo u ovu Vladu i u ovaj plan. Imamo novu Upravu, imamo namjeru resetirati tvrtku i sigurni smo u bolju budućnost, čemu u prilog govori i dobra situacija u kutinskoj Petrokemiji koju je ova Vlada uspjela stabilizirati“, istaknuo je Barić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.