Visok rast predviđene vrijednosti građevinskih radova

Visok rast predviđene vrijednosti građevinskih radova

U studenome 2019. godine izdano je 800 građevinskih dozvola (647 za zgrade i 153 za ostale građevine), što je 2,6% više nego u istom mjesecu prethodne godine (2,2% više kod zgrada i 4,1% više kod ostalih građevina). Time je nakon stagnacije u kolovozu i međugodišnjeg pada u rujnu i listopadu prošle godine, ponajprije uzrokovanog nižom dinamikom izdavanja dozvola za ostale građevine, u studenome ponovno uspostavljen rast ukupnog broja izdanih dozvola koji je bio kontinuirano prisutan u prvih osam mjeseci prošle godine. Pritom je u studenome prošle godine zabilježen još snažniji međugodišnji rast predviđene vrijednosti radova (za 85,7%) koji je bio izrazitiji u niskogradnji (132,7%) nego u visokogradnji (42,1%). Štoviše, predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama u vrijednosti od 2,7 milijardi kuna najviši je mjesečni iznos od svibnja 2009. godine, što upućuje na vjerojatno izdavanje građevinskih dozvola za veće infrastrukturne projekte. 

Sumarno je u prvih jedanaest mjeseci 2019. godine u odnosu na isto razdoblje 2018. godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 5,6% (4,5% kod zgrada i 11,0% kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 28,7% (18,9% kod zgrada i 43,1% kod ostalih građevina). Znatan rast broja izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine i osobito visok rast predviđene vrijednosti radova sadržane u tim dozvolama upućuje na dinamiziranje izdavanja dozvola za veće infrastrukturne zahvate, što je povezano s većim korištenjem sredstava iz fondova EU te s fokusiranjem države na obnovu i izgradnju prometne infrastrukture, ponajprije željezničke. Ipak, u strukturi ukupne predviđene vrijednosti radova i dalje se pretežit dio vrijednosti radova (55,1%) odnosi na radove na zgradama.

U studenome prošle godine zadržana je visoka dinamika u kretanju broja stanova u izdanim građevinskim dozvolama čiji se broj već 12 mjeseci zaredom kreće iznad tisuću stanova mjesečno. Tako je u studenome 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj dozvola za stanove povećan za 11,8%, a u prvih jedanaest mjeseci te godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 28,2%. Pritom se bilježi smanjenje prosječne površine stana s 96,4 četvorna metra koliko je iznosila u 2018. godini na 91,0 metara koliko iznosi u prvih jedanaest mjeseci 2019. godine. Riječ je o zadržavanju visokog interesa investitora za ulaganja u stanogradnju temeljenog na rastu cijena stambenih nekretnina, odnosno na narasloj potražnji za stambenim prostorima u okolnostima rasta zaposlenosti, plaća i dostupnosti povoljnih stambenih kredita te provedbi državnih poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

Podaci o kretanju broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđenoj vrijednosti građevinskih radova upućuju na to da će se i u narednom razdoblju nastaviti dinamičan rast građevinske aktivnosti, čiji pun zamah sputava nedostatak potrebnih radnika određenih struka.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.