Turbulencije na američkom tržištu prilika za domaće parketare

Turbulencije na američkom tržištu prilika za domaće parketare

The International Surfaces Event (TISE) u Las Vegasu međunarodna je izložba podova i jedan od najvažnijih takvih sajmova za tržište SAD-a. Domaći proizvođači parketa do sada nisu uspjeli kvalitetnije iskoračiti u Ameriku, ali zbog trgovinskih ratova s Kinom i povoljnog tečaja dolara i eura sada im se otvara jedinstvena prilika da to promijene. Stoga ove godine u organizaciji Hrvatske gospodarske komore šest domaćih proizvođača nastupa u Las Vegasu (DI Novoselec, Drvoproizvod, Pan Parket, PPS-Majur i Spačva), s nadom da će pronaći svoje mjesto na tom ogromnom tržištu.

Brojke pokazuju da smo u prvih deset mjeseci prošle godine na tržište SAD-a izvezli 237 tona parketa vrijednih 708.000 eura, ali potencijal tog tržišta je nemjerljivo veći od toga.

To ističe i direktor DrvoproizvodaIgor Leščić i dodaje kako trenutno hrvatski proizvođači parketa više rade na svim ostalim svjetskim tržištima više nego sa SAD-om. „Zato nam je ovaj sajam idealna prilika da izložimo svoje proizvode i da tamošnjim kupcima pokažemo našu kvalitetu koja je već etablirana u Europi i ostatku svijeta. Vjerujem da možemo sklopiti kvalitetne poslove i partnerstva u Las Vegasu. Naša tvrtka proizvodi masivne i višeslojne podove i tamo će izložiti našu cijelu gamu jer američki kupci još uvijek u velikoj mjeri ugrađuju upravo te proizvode u svoje domove“, pojasnio je Leščić.

Na naše pitanje kako to da se domaći parketari ranije nisu uspjeli probiti u Ameriku Leščić je odgovorio da se mora stvoriti pozitivna poslovna klima kako bi se ušlo na tako veliko tržište. „Oni su do sada jako puno proizvoda uvozili iz Kine, a zbog trgovinskog rata i uvođenja sankcija sad nam se otvara prilika koju želimo iskoristiti odmah u prvom koraku i pozicionirati se u SAD-u. Ugovori koji se tu sklapaju su jako veliki, tako da ako bilo tko od nas potpiše konkretan posao bit će riječ o značajnim količinama“, kazao je Leščić, uz napomenu da domaćim proizvođačima parketa trgovinski ratovi u jednom djelu poslovanja odmažu, a u drugome pomažu.

„Zato uvijek treba uvijek pratiti situaciju na tržištu i vući prave poteze u pravo vrijeme“, zaključuje Leščić, a s njim se slaže i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK i direktor Pan Parketa Daniel Smiljanić. On ističe da je dosadašnji izvoz parketa u SAD-a praktički zanemariv, ali da bi se ta situacija zbog političkih i diplomatskih sukoba između Amerike i Kine mogla jako brzo promijeniti u našu korist.

„Uz sankcije na uvoz iz Kine koje otvaraju prostor drugim proizvođačima, u prilog nam ide i tečaj dolara i eura. Zato svi pokušavamo otvoriti ovo veliko tržište i spremni dočekujemo priliku koja nam se nudi“, naglašava Smiljanić.

Inače, na sajmu TISE koji se održava od 28. do 30 siječnja bit će preko 800 izlagača iz cijelog svijeta, a očekuje se oko preko 50.000 posjetitelja. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.