Čehok: Štedjelo se kad je bilo vrijeme, a ušteđenih 17,7 miljiuna kuna prošlogodišnjeg viška sada ćemo namijeniti za pomoć poduzetništvu

čehok

Na današnjoj press konferenciji gradonačelnik Varaždina dr.Ivan Čehok sa suradnicima - zamjenicima Sandrom Malenica i Zlatanom Avarom, ujedno i predsjednikom Stožera CZ, te Damirom Habijanom, predsjednikom Gradskog vijeća, i Draženom Dretarom šefom protokola i zamjenikom predsjednika Stožera CZ, izvijestio je da je Grad pripremio dodatne mjere pomoći gospodarstvenicima. U uvodu je zahvalio svim gradskim institucijama i službama, pohvalio građane na disciplini i sugerirao građanima da i dalje poštuju sve propisane mjere i ne izlaze iz svojih kuća.

Nakon održanog sastanka sa saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom i predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom, gradonačelnik je istaknuo kako se nastavljaju provoditi mjere za pomoć gospodarstvenicima u gradu Varaždinu koje su dogovorene još 16. ožujka 2020.

- Nastavlja se mjera odgode za sva plaćanja, s tim da ćemo za sve gospodarske subjekte, koji su morali zatvoriti zbog Odluka nacionalnog i gradskog stožera civilne zaštite, osloboditi plaćanja komunalne naknade. Jednako tako, oni koji su morali zatvoriti svoje objekte kao što su; restorani, kafići i drugi ugostitelji, do kraja godine ćemo ih osloboditi plaćanja poreza na potrošnju.

Neće se plaćati niti zakupnina u svim gradskim objektima koji su morali biti zatvoreni zbog svih ovih mjera. Osobito je važno da će grad aktivirati poduzetnički fond koji smo prošle godine imali na razini oko 3,5 milijuna kuna, i ove ćemo ga godine aktivirati. U pregovorima smo s bankom, hoće li to biti jamstveni fond ili fond iz kojeg ćemo davati izravno subvencije poduzetnicima i obrtnicima, to ćemo odlučiti na Gradskom vijeću, ali se fond već sada aktivira.- Donijeli smo preporuke oko korištenja proračuna tako da ćemo uspjeti još dodatno uštedjeti na izvršenju proračuna i vjerujem da će to biti dovoljno da se grad uspješno gospodarski nosi s ovom krizom. Zahtjevi oko investicija i dalje traju i dalje smo u kontaktu s potencijalnim ulagačima i sigurno će Varaždin i ovu krizu prevladati - zaključuje gradonačelnik.

Molim da se ovo ne shvati kao politička rasprava s obzirom da ima više onih koji su se javili sa svojim prijedlozima. Grad ne štedi i ne može štediti kad se nema, mi smo štedjeli kad se imalo i s ponosom mogu reći da imamo 17,7 milijuna kuna viška iz prošle godine i to je fond sredstava koji ćemo staviti na raspolaganje bilo gospodarstvu ili pogođenima. Da nismo štedjeli na vrijeme ništa od ovih mjera danas ne bi imalo smisla.

Vidim da nam se predlaže smanjivati broj ljudi. Pa mi smo taj broj već smanjili, dakle nismo krenuli u te mjere danas nego prije tri godine i zato ćemo imati uspjeha.

Svi koji žele svojim prinosima potaknuti raspravu i nama pomoći i gradskom vijeću da se donesu što kvalitetnije mjere, dobro su došli, ali moramo biti svjesni da je grad štedio dok smo imali i da danas imamo fond s kojim ćemo raspolagati. Ja osobno i dvoje zamjenika odrekli smo se jedne plaće, još ćemo vidjeti kako će se to tehnički izvesti; jednokratno ili u 6 rata.

Predložili smo svim zaposlenicima grada da razmisle o tome kako će pokazati solidarnost prema svim građanima koji su u nevolji zbog ove krize. U ovom trenutku ne znamo kako će se to napraviti jer to ne ovisi o nama. Kolege u SDP-u, koji su to već predložili, moraju znati da imamo kolektivne ugovore i ne možemo to napraviti jednostrano. U suradnji sa sindikatom i zaposlenicima osigurat ćemo da ta mjera solidarnosti bude učinkovita i to će se preliti na sve ostale koji dobivaju plaću iz gradskog proračuna. Prema prvim reakcijama sami su zaposlenici svjesni da će kriza donijeti određene rebalanse u gradskom proračunu i spremni su se odreći u određenoj mjeri - rekao je gradonačelnik.

Subvencije za vrtiće

Također donijeta je odluka da se roditelji dva mjeseca oslobode plaćanja dječjeg vrtića pa gradonačelnik poziva i privatne vrtiće da ne naplaćuju roditeljima dodatni iznos. Naime, ekonomska cijena vrtića iznosi od 1400 do 1500 kuna, te će grad privatnim vrtićima osigurati 1000 kuna, a preostali iznos, napominje gradonačelnik, ne bi se trebao naplaćivati jer niti privatni vrtići nisu tijekom ožujka radili punim kapacitetom.

- Grad Varaždin pomaže roditeljima čija djeca polaze vrtiće, gradske i privatne, te ih se oslobađa plaćanja vrtića na dva mjeseca: „Donijeli smo odluku da roditelje čija djeca polaze vrtiće oslobađamo plaćanja dva mjeseca te molimo vlasnike privatnih vrtića da ne tjeraju roditelje da plaćaju dodatni dio za vrijeme dok vrtići nisu radili punim opsegom ili nisu uopće radili. Mjera koju Grad Varaždin daje, 1000 kuna po djetetu, ide njima u prilog i molim ih da se suzdrže od naplaćivanja bilo kakvih troškova roditeljima. Svim roditeljima koji su već platili će se umanjiti cijena pri sljedećoj uplati.“

Gradonačelnik je naglasio kako unatoč krizi investicije i aktivnosti u Gradu Varaždinu i dalje traju te da se nastavlja komunikacija s ulagačima koji planiraju svoje investicije u Varaždinu. „Siguran sam da će Varaždin i ovu krizu uspjeti prevladati.“- rekao je.

Damir Habijan zahvalio se svima koji neumorno rade u ovoj kriznoj situaciji kao i građanima koji se drže propisanih mjera zaštite: „Zahvaljujem svim Varaždincima i Varaždinkama koji se pridržavaju mjera koje preporučuju nacionalni i gradski stožer civilne zaštite, a isto tako i svim volonterima, članovima Stožera civilne zaštite. Uključili su se i navijači, White Stonesi, koji su također jučer imali prvu akciju. Zahvaljujem se i svim braniteljima, članovima Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, Policijskoj upravi varaždinskoj, vatrogasnim djelatnicima.“

Osvrnuo se i na mjere pomoći na koje će se odazvati i članovi Gradskog vijeća Grada Varaždina: „U kontaktu sam sa gradskim vijećnicima. U svoje osobno ime odričem se naknade predsjednika Gradskog vijeća, a apeliram i na sve ostale vijećnike i vijećnice da učine isto. Vijećnici HDZ-a spremno podržavaju ovu inicijativu. Svaki vijećnik i vijećnica moći će donacijom vratiti sredstva u proračun te će se ta sredstva iskoristiti putem Poduzetničkog fonda kojeg je spomenuo gradonačelnik.“

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Zlatan Avar izvijestio je medije o provođenju mjera zaštite, a osvrnuo se i na mogućnost ponovnog otvaranja dijela Gradske tržnice: „Smanjio se pritisak na traženje propusnica i zahvaljujem svima koji poštuju mjere i traže propusnice samo radi opravdanih razloga. Uvažila se i naša preporuka da se propusnice izdaju na pet dana. Grad Varaždin odobrava propusnice za tri glave kategorije – skrbi o starijima, djeci i životinjama, samo za osobe s prebivalištem u gradu Varaždinu. Sukladno odluci nacionalnog stožera, kad se odobri, određene objekte unutar Gradske tržnice će se otvoriti. Gradska tržnica objavila je popis OPG-ova koji rade dostavu pa molim građane da iskoriste ovu mogućnost i pomognu lokalnim proizvođačima hrane.“ Apelirao je i zamolio građane da se unatoč proljepšanju vremena i dalje pridržavaju mjera i OSTANU DOMA.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.