Potpisane 103 Odluke o financiranju inovativnih projekata u S3 područjima

Potpisane 103 Odluke o financiranju inovativnih projekata u S3 područjima

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potpisao je 103 Odluke o financiranju projekata temeljem poziva „Inovacije u S3 područjima“, ukupnog iznosa bespovratnih sredstava iz EU fondova 341.694.077,80 HRK. Cilj ovog poziva bio je potaknuti MSP-ove na komercijalizaciju inovacija proizvoda/usluga isključivo u skladu s identificiranim prioritetnim tematskim područjima i međusektorskim temama Strategije pametne specijalizacije (S3).

Temeljem ovog Poziva, zaprimljeno je sveukupno 169 projektnih prijedloga. Njihova ukupna vrijednosti iznosi 1.400.615.756,57 HRK, dok je ukupno zatraženih bespovratnih sredstava 580.083.275,95 HRK. Od toga, pozitivno je ocijenjeno 112 projektnih prijedloga, ukupnog iznosa bespovratnih sredstava iz EU fondova 364.288.182,26 HRK, dok ukupna vrijednost investicija svih 112 prijavljenih projekata iznosi 943.618.049,35 HRK. Za donošenje preostalih 9 Odluka potrebno je pričekati završetak postupka prigovora ili zatražiti određena pojašnjenja od prijavitelja.

Svakom akcijom i djelovanjem nastoji se doprinijeti nastavku gospodarske aktivnosti u RH

Glavna svrha ovog poziva bila je omogućiti našim poduzetnicima potporu u poboljšanju i povećanju njihovih inovativnih kapaciteta. Dodjelom bespovratnih potpora podržat ćemo sve one koji su se u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjerili na proizvodnju i plasman inovativnih proizvoda ili usluga na tržište“, naglasio je tom prilikom ministar Horvat te dodao kako će ove potpore i projekti u konačnici doprinijeti povećanju izvoza, a time i jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu. „Čak i u ovim, za poduzetnike vrlo teškim i neizvjesnim vremenima, nastojimo svakom svojom akcijom i djelovanjem doprinijeti nastavku gospodarske aktivnosti na prostoru Republike Hrvatske. Vjerujem da će i ova sredstva dati određeni doprinos u cijeloj ovoj situaciji“, zaključio je ministar.

Veliku podršku u provedbi samog Poziva Ministarstvu je pružila agencija HAMAG-BICRO. Predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec prilikom potpisa gore navedenih odluka istaknuo je kako HAMAG-BICRO, u suradnji s nadležnim ministarstvima, u ovim novim izazovnim vremenima nastavlja i dalje podupirati mikro, male i srednje poduzetnike, iz gotovo svih djelatnosti. „Svjesni trenutne gospodarske situacije, mi ćemo nastaviti kontinuirano provoditi sve započete Programe, kao i nove mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Njima prvenstveno želimo osigurati potrebnu likvidnost poduzećima, a svim našim korisnicima već je stavljen i moratorij na plaćanje kreditnih obveza do kraja ove godine“, istaknuo je Vrbanec.

Što se tiče i nekih drugih provedenih ili još uvijek aktivnih poziva, ministar Horvat je napomenuo kako je do sada doneseno i 886 odluka o financiranju temeljem poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-ova kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)”. Njihova vrijednost je oko 320 milijuna kuna, dok je preostalih 90-ak odluka, sa iznosom potpore od 130 milijuna kuna, u završnoj fazi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.