Aladrović za Novu TV: Mjeru za očuvanje radnih mjesta zatražilo 69 tisuća poslodavaca. Cilj je isplatiti ih do Uskrsa

Ministar Aladrović

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u Dnevniku Nove TV, u kojem je, razgovarajući s Mislavom Bagom izjavio kako je Vladinu mjeru za očuvanje radnih mjesta za ožujak zatražilo 69 tisuća poslodavaca za 410.000 radnika, a prve naknade bit će isplaćene do Uskrsa."U ovom trenutku govorimo od 410.000 radnika koji su se prijavili kroz 69.000 poslodavaca. Govorimo o mjeri za ožujak. To je unutar naših projekcija, koje su govorile o brojci između 400 i 500 tisuća radnika. Očekujemo da ćemo se tu negdje i zadržati za mjesec ožujak", rekao je Aladrović.
 
80 posto zahtjeva za naknadom stiglo online putem
 
Ministar je dodao da je 80 posto zahtjeva za tom naknadom stiglo online putem, a rok za odgovor isplatu naknada za ožujak je do 15. travnja, kaže Aladrović."Nadam se da ćemo do tog roka to i učiniti", dodaje ministar Aladrović.Prvi iznosi su već poslani poslodavcima."U ovom trenutku nešto više od 410 milijuna kuna, dakle oko 120 do 130 tisuća radnika je pokriveno s tim", ističe Aladrović. 
Cilj je, rekao je ministar, da se do Uskrsa isplate sve naknade."Imamo prostor do 15. travnja i naravno da ćemo se potruditi to ispuniti do Uskrsa", poručuje.Ministar je rekao i da se jedan velik dio tih naknada odnosi i na radnike zaposlene u turizmu, jer je turizam i najviše trenutno pogođen korona krizom."Mnoge turističke i ugostiteljske tvrtke su se prijavile na ovu mjeru i naravno da ćemo im svima pokušati pomoći", kaže Aladrović.
 
Ekonomski parametri ovise o epidemiološkoj situaciji
 
Iako mnogi traže moratorij na godinu dana od Vlade, Vlada je donijela mjere za period od tri mjeseca. Ministar je odgovorio kako će zemlja izgledati nakon ta tri mjeseca."Ekonomski parametri ovise o epidemiološkoj situaciji, na koju imamo doista malo utjecaja, iako Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva rade doista izvrstan posao. Nadamo se da će ova epidemiološka situacija biti bolja i da će ova kriza kratko trajati", kaže Aladrović.Ministar je pojasnio da su neke mjere planirali za tri mjeseca, porezno rasterećenje za tri plus tri mjeseca, a banke moratorij. Ako kriza potraje, bit će donesene i nove mjere ako bude potrebno, kaže Aladrović.
 
Premijer je najavio idući tjedan razgovor sa sindikatima o zaposlenima u javnim službama, a Aladrović je odgovorio hoće li se razgovarati i o rezanju njihovih prihoda."Slijedeći tjedan ćemo održati sjednicu GSV-a i naravno da ćemo ta pitanja otvoriti. Očekuje se solidarnost i očekuje se prijedlog i od strane poslodavaca i sindikata oko toga kako oni vide svoje sudjelovanje u rješavanju ove krize", rekao je ministar.Ekonomski analitičari tvrde da se novac sad treba davati, da ljudi troše jer nas sad to jedino može držati iznad vode te ako se krene rezati potrošnja, to bi bilo opet rezanje grane na kojoj sjedimo. "Trenutno imamo šok na strani ponude i potražnje. Ono što se očekuje jest sudjelovanje svih", ponovio je ministar Aladrović.
 
"Učinit ćemo sve da to bude konsenzus te da svi u ovoj krizi sudjeluju na proporcionalan način", naglasio je. Na pitanje trebamo li sad provesti i neke reforme, Aladrović smatra da je trenutak za vidjeti što nam je nužno, a što manje nužno, dobar. "Zdravstvo, policija i vojska, vidimo da su to bitni segmenti za očuvanje društva i za očuvanje države ", kaže Aladrović."Mi smo se odlučili da će nekakve uštede u javnoj upravi trebati biti na državnim službenicima, javnim službenicima, javnim tvrtkama, ali isto tako i jedinicama lokalne samouprave", kaže Aladrović.
 
Rebalans proračuna pokazat da je država spremna uštedjeti
 
Na kraju ministar poručuje da će rebalans proračuna pokazati koliko je država spremna uštedjeti te da je siguran da će taj iznos biti veći od trenutnih 200 milijuna kuna. Upitan očekuje li se pritisak na domaću burzu rada jer Hrvati koji su otišli raditi u inozemstvo sad potiho dobivaju otkaze i vraćaju se u domovinu, Aladrović je odgovorio da očekuje pritisak i što se domaćeg tržišta radne snage tiče i što se tiče stranog."Sve mjere koje smo nabrojali imaju smisao očuvanja radnih mjesta. Možemo reći da smo uspjeli sačuvati taj prvi udar", rekao je ministar Aladrović.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.