Vučković na HTV-u: Uspostava Digitalnih tržnica predviđena u roku 30 dana

autentika

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je iz paketa Vladinih mjera protiv gospodarske krize predstavila one vezan uz hrvatsku poljoprivredu.Ministrica kaže da su dosadašnje mjere uzrokovale poteškoće u prometovanju mlijekom, voćem, povrćem te drugim poljoprivrednim proizvodima.
 
" Viškovi će se otkupljivati od udruženja malih mljekara ili proizvođačkih organizacija, rekla je govoreći o interventnom otkupu mlijeka.Do 10. svibnja moglo bi biti više od 2 milijuna litara viška, a ministrica kaže da prate situaciju te da se nadaju da će ipak biti manje.

  Planira li se i interventni otkup voća i povrća?
 
Vučković kaže da su održali sastanak s predstavnicima svih trgovačkih lanaca, neki su nas načelno podržali, neki s konkretnim aktivnostima kako bi se promovirali hrvatski proizvodi. 
" Dođe li do poremećaja u opskrbi voćem i povrćem, Vlada će reagirati, to je i predviđeno prvim setom mjera. 
U vezi s aplikacijom "Digitalne tržnice" ministrica je rekla da je predviđena uspostava u roku od 30 dana. "A bit će i prije uspostavljena."
 
Pozivam sve da kupuju svježe i kvalitetne domaće poljoprivredne proizvode
 
Mnogi se žale na pretjerani uvoz proizvoda u Hrvatsku. 

"Mi smo malo i otvoreno gospodarstvo. Od vremena ulaska u EU imali smo mnoge koristi od takvih otvorenih tijekova. Na žalost, sektori poljoprivrede i prehrambene industrije ostvarivali su deficite, čak i u 2019. godini su veći u odnosu na prethodne godine. Uvoz ne možemo zabraniti, no mi ćemo aktivno nastojati promovirati naše domaće proizvode, tu su i ulaganja putem programa ruralnog razvoja. Pokušat ćemo ubrzati stratešku transformaciju hrvatske poljoprivrede. Pozivam sve da kupuju svježe i kvalitetne domaće poljoprivredne proizvode. Podržimo ih. Ponovit ću i riječi čelnika HZJZ-a Krunoslava Capaka "što manji transport, što svježiji proizvodi, to manji rizik".
 
A što učiniti s uvozom proizvoda u plastičnoj ambalaži koji dolaze s područja žarišta koronavirusa?
 
- Mi smo o tom potencijalnom problemu i pitanju razgovarali s HZJZ-om. Nema znanstvenih dokaza da se COVID-19 može prenositi putem hrane, ali teoretski veći je rizik s hranom koja dolazi s tih područja. Što manje transporta, što više domaćih proizvoda, to bolje.Postavlja se pitanje dobivanja e-Propusnica za one koji imaju svoja imanja udaljena od mjesta gdje žive. 
"Što se tiče sezonskih radnika, odgovor je da se trebaju obratiti lokalnim stožerima civilne zaštite.
 
Europska komisija donijela je prijedlog mjera za ribarstvo, što to znači za naše ribare?
 
" Mi smo jako zadovoljni predloženim mjerama. Naš izvoz iznosi 200 milijuna eura te smo se obratili Europskoj komisiji s prijedlogom mjerama. Današnji prijedlog za sektor ribarstva obuhvaća sve naše temeljne prijedloge vezano za privremenu obustavu i za skladišne potpore te za potpuno nove državne potpore u akvakulturi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.