Ministarica Marija Vučković - s trgovačkim lancima osigurati kanale za prodaju robe kratkog vijeka trajanja

VUČKOVIĆ

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući u Dnevniku Nove TV kazala je da su dosad, nastavno na horizontalne Vladine mjere koje se odnose na sektor poljoprivrede, uspostavljene kreditne linije za obrtna sredstva u poljoprivredi, programi potpore male vrijednosti, a čeka se odgovor Europske komisije vezane za prijedloge prebacivanja sredstava unutar mjera.

"Vjerujemo da će Komisija prepoznati specifične potrebe zemalja u ovoj krizi", dodala je.Hitnim je ocijenila osigurati kanale za prodaju robe koja je kratkog vijeka trajanja, poput mlijeka, mliječnih proizvoda i povrća. A dodatni napori trebat će se uložiti i u prodaju janjaca.Ministrica Vučković kazala je da traju i razgovori s trgovačkim lancima.

Istaknula je da Hrvatska ima potencijal "hraniti sama sebe" i izvoziti hranu. Međutim, upozorila je, svaki razgovor o tom pitanju koji bježi od činjenice da je potrebno povećati produktivnost i sektorski i fokusirano ulagati u idućem programskom razdoblju je pogrešan.Ključnim je, uz intervenciju u kriznim razdoblju, ocijenila programiranje na pravi način i podjelu resursa do kraja.Što se tiče ribarstva, koje ostvaruje izvoz od 200 milijuna eura, ministrica Vučković kazala je da se radi o industriji koja čini značajne napretke. Iako je i ribarstvo sada pogođeno, ministrica Vučković izrazila je uvjerenje da će se uz nacionalne i europske mjere taj sektor uspjeti održati i napredovati u razdoblju nakon krize.
Govoreći o ratarstvu, istaknula je da je ono visoko vrijedna djelatnost, koja je i simbol Hrvatske. No, dodala je, treba otvoreno govoriti kada se govori o ogromnom izvozu žitarica, i reći da bi bilo bolje hraniti hrvatsko stočarstvo tim žitaricama i prerađivat ih u većoj mjeri, što će se, najavila je, nastojati potencirati u novom programu.

Na upit je li moguće u budućnosti urediti zakonski okvir prema kojem bi trgovački lanci otkupljivali 60 posto domaćih proizvoda, ministrica je kazala da je bilo puno prijedloga u tom smjeru.Dodala je da je jedna zemlja donijela takav zakon, međutim on više nije na snazi."Ne mogu vam potvrditi da je moguće takav zakon donijeti, a ne trpiti posljedice povrede EU prava", kazala je ministrica Vučković.
Ministrica Vučković kazala je da Ministarstvo poljoprivrede surađuje s Nacionalnim stožerom za civilnu zaštitu, te da kada će se otvoriti tržnice najviše ovisi o preporukama epidemiologa.
"Vidjeli ste da se zadnjih nekoliko dana dio po dio tih mjera polako otpušta pa pričekajmo odluku nakon zadnjih sastanaka", rekla je Vučković.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.