HGK traži ukidanje ograničenja rada svih trgovina

HGK traži ukidanje ograničenja rada svih trgovina

Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Stožera civilne zaštite ukidanje ograničenja u radu svih trgovina.

„Trenutna povoljna epidemiološka slika daje mogućnost da se otvore sve trgovine, naravno, uz strogo provođenje potrebnih epidemioloških mjera. Ovih dana se sve više ljudi vraća na posao, a većina ih ne stiže u kupovinu do 17 sati i to stvara nepotreban pritisak na trgovine i gužve koje ugrožavaju zdravlje. Uvođenjem normalnog radnog vremena bi se to optimiziralo, a koristi bi imalo cijelo gospodarstvo“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher, dodajući kako sigurnosne mjere treba odrediti prema broju posjetitelja u odnosu na kvadraturu prostora.

„To će omogućiti otvaranje gotovo svih trgovina, bez diskriminacije, a posebnu pozornost treba posvetiti otvaranju velikih trgovačkih centara zbog velike fluktuacije kupaca“, pojasnio je Zaher, uz napomenu kako je trgovina iznimno važna djelatnost za hrvatsku ekonomiju i da trebamo što prije omogućiti normalizaciju uvjeta rada kako bi se zaustavio pad gospodarske aktivnosti. 

Podsjećamo, trgovina na veliko pala je za 8,1 posto (s 9,6 na 8,9 milijardi kuna) u prošlom mjesecu u odnosu na ožujak lani, dok je u trgovini na malo situacija nešto bolja jer je iznos fiskaliziranih računa pao za 2,9 posto, sa 7,3 milijarde kune na 7,1 milijardu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.