Niži dnevni rast broja nezaposlenih

Niži dnevni rast broja nezaposlenih

Netipično za ovo doba u godini, broj nezaposlenih neprekinuto raste (23. travnja je iznosio 157.598), no pozitivna je naznaka da se rast usporava. Kontinuirano dnevno usporenje rasta broja nezaposlenih vidljivo je posljednja tri dana (od 21. do 23. travnja), a smanjenje u petodnevnim prosjecima od 9. travnja, neposredno nakon donošenja drugoga kruga mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta. Štoviše, od 6. travnja vidljiva je promjena smjera trenda dnevnoga rasta broja nezaposlenih, odnosno rasta broja ulazaka na evidenciju zbog prekida radnoga odnosa, od rastućeg u padajući.

 

 

Naime, od 2. do 8. travnja broj nezaposlenih prosječno se dnevno povećavao za 1.281 osobu, dok se u sljedećem petodnevnom razdoblju prosjek dnevnoga rasta gotovo prepolovio (671). U posljednjem je petodnevnom razdoblju (17. do 23. travnja) dnevni rast smanjen na 606. Na takva kretanja ukupnoga broja nezaposlenih primarno utječu ulasci na evidenciju izravno iz radnoga odnosa i u razdoblju izrazitoga rasta (do 6. travnja) i u razdoblju ublažavanja rasta (od 6. travnja). Naime, broj ulazaka na evidenciju zbog prekida radnoga odnosa kontinuirano se smanjuje od 15. travnja, u posljednja se tri dana kreće ispod tisuću dnevno, a 23. travnja je bio najniži (709) otkad se bilježi svakodnevni rast broja nezaposlenih (18. ožujka). Međutim, smanjuje se i broj izlazaka s evidencije zbog zapošljavanja, budući da izostaje masovnije zapošljavanje u turizmu i povezanim djelatnostima koje je tipično za ovo doba godine (travanj je mjesec u kojem je zapošljavanje obično najintenzivnije u godini). Broj izlazaka s evidencije zbog zapošljavanja u proteklom dijelu travnja (od 1. do 23.) iznosio je 3.959, a u cijelome travnju prošle godine 21.070 (5,3 puta više). Na to najviše utječe turizam u kojemu je u proteklom dijelu ovogodišnjega travnja s evidencije zaposleno samo 354 osobe, a cijeloga travnja prošle godine 7.120 osoba (20 puta više).

Kako se u sljedeća tri tjedna postupno ukidaju ograničenja poslovanja, a prvi krug popuštanja mjera počinje već sljedećega tjedna, očekujemo nastavak ublažavanja rasta broja ulazaka na evidenciju zbog prekida radnoga odnosa. No isto tako očekujemo i održanje više razine nezaposlenosti zbog izostanka normalizacije sezonskoga zapošljavanja u ovoj godini, pa će uobičajena krivulja broja nezaposlenih s nizinom u sredini godine, ove godine biti znatno ravnija (ili u pesimističnijem scenariju uzlazna).

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.