Ministar Horvat o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo razgovarao s njemačkim kolegom Altmaierom

MINISTAR HORVAT

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat održao je danas videokonferenciju s ministrom gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peterom Altmaierom. Ministri su tom prigodom razgovarali o utjecaju pandemije koronavirusa na europsko gospodarstvo, kao i posljedicama na nacionalnoj razini, te o rješenjima koja su nužna za oporavak i ponovno pokretanje europskog gospodarstva.

Ministar Horvat je iskoristio tu priliku kako bi se zahvalio svom njemačkom kolegi na podršci koju je Njemačka pružila Hrvatskoj povodom potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine. „Nakon 3 godine kontinuiranog i zdravog gospodarskog rasta u Hrvatskoj, kriza uzrokovana koronavirusom i potres u Zagrebu zaustavili su brojne aktivnosti, osobito one gospodarske. Zbog toga smo svjesni kako je pred nama vrijeme oporavka i borba za svako radno mjesto. Pri tome nam je odnos s Njemačkom izuzetno važan, posebice iz razloga što se radi o jednom od naših najvećih vanjskotrgovinskih partnera“, istaknuo je ministar Horvat.

Od 1. srpnja Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem EU od Hrvatske

Oba ministra složila su se kako je ova kriza znatno podigla svijest o tome koliko su povezana i međusobno ovisna gospodarstva unutar Europske unije, te koliko je važno održavanje funkcionalnog jedinstvenog tržišta. Naglašena je i važnost ulaganja financijskih sredstava ne samo u saniranje posljedica pandemije, već i ponovno poticanje gospodarskog rasta te nove investicije. Ministri su razmijenili informacije i o svim do sada poduzetim mjerama kako bi se ublažile posljedice po nacionalna gospodarstva, ali i raspravili o smjeru kojim će trebati ići u budućnosti.

Također, s obzirom da Njemačka 1. srpnja ove godine preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije od Hrvatske, ministri su donijeli zaključak da će nastaviti aktivno surađivati kako bi se osigurao kontinuitet rada na ključnim temama u nadležnosti Vijeća za konkurentnost Europske unije. „Njemačka može računati na punu podršku Hrvatske kada preuzme ulogu predsjedavajuće zemlje, posebice u zatvaranju dosjea od zajedničkog interesa“, zaključio je na kraju razgovora ministar Horvat.

MINGP
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.