Horvat na porinuću broda: I treće će državno jamstvo uskoro biti vraćeno u proračun

brod

Novogradnja 487. putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 milijuna eura, porinut je u subotu u Brodograđevnoj industriji Split​, a ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod.Brod je u more porinula kuma Andrea Mutak ​članica​ Udruge Anđeli, koji se brinu o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju. Nakon porinuća je izjavila kako je sretna zbog svega, čestitavši radnicima škvera na odličnom poslu. Bila je počašćena svojim "velikim kumčetom kojem želi sretan put i mirno more".​ 

Ministar Horvat istaknuo je kako su u mandatu ove vlade išla tri projekta koji su dobili državno jamstvo, od čega su dva projekta isporučena i državna jamstva vraćena u državni proračun.Današnji projekt je treći po redu, završen je 70 posto, a siguran je da će u nekoliko sljedećih mjeseci državno jamstvo ​koje su dali za taj brod biti vraćeno u državni proračun​. 
"To je jednostavna filozofija na kakav način funkcioniramo u ove tri godine. Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu kroz kamatu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvitak, kroz isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica​ i državni proračun, kao i drugi javni servisi", poručio je Horvat. Svi oni koji smatraju da Hrvatskoj brodogradnja ne treba ovo je onaj pravi demantij", dodao je i kazao da su to projekti, sofisticirani proizvodi i u ovom trenutku najveći te najkompliciraniji hrvatski izvozni proizvod​.​ Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak objasnio je kako je Ultramarine ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije.  
Dug je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima​.​ Vrijednost broda je veća od 106 milijuna eura, a kredit za njegovu gradnju je osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), dok je jamstvo svojom odlukom od 16. svibnja 2018. godine dala Vlada.​

 
Debeljak je napomenuo da unatoč pandemiji nisu kasnili, već su obavili sve u rokovima, a isporuka broda bi trebala biti krajem godine.
"Ugovorili smo brod koji je najveći luksuz, odnosno najveća jahta na svijetu, a po veličini je dvostruko veća nego poznata Amorella i Isabella​. Brodosplit je u zadnjih deset godina državni proračun napunio sa četiri milijarde kuna, a zajedno sa DIV grupom u istom razdoblju ukupno šest milijardi kuna.Do sada je ukupno državnih jamstava bilo 150 milijuna eura i sve je vraćeno", objasnio je Debeljak.
 
(Izvor: HINA/Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.