Obrtna sredstva za ruralni razvoj - krediti uz kamatnu stopu od 0,5% i bez naknada –

Obrtna sredstva za ruralni razvoj  - krediti uz kamatnu stopu od 0,5% i bez naknada –

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HBOR-om pripremilo novi financijski instrument koji će u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19. 

Obrtna sredstva za ruralni razvoj olakšat će pristup financiranju obrtnih sredstava potrebnih za neometano odvijanje proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovine i materijali, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima, opći troškovi tekućeg poslovanja) za prihvatljive krajnje primatelje pogođene pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Opće značajke financijskog instrumenta: Sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja u sklopu Mjere Financijski instrumenti ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna.Sredstva su namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora.Geografski obuhvat je ograničen na područje Republike Hrvatske izuzev urbanih područja - Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.Krediti se odobravaju u kunama.Minimalni iznos kredita: 190.000,00 kuna.Maksimalni iznos kredita: 1.520.000,00 kuna.Nije potrebno osigurati vlastito učešće korisnika kredita.Kamatna stopa iznosi 0,5% godišnje fiksno.Instrumenti osiguranja su bjanko i obične zadužnice korisnika kredita/povezanih osoba.Rokovi otplate kredita do 5 godina (uključujući poček do 12 mjeseci) za iznose kredita iznad 760.000,00 kuna, odnosno do 3 godine (uključujući poček do 6 mjeseci) za iznose kredita do 760.000,00 kuna.Rok korištenja kredita u pravilu do 3 mjeseca.Kredit se, u pravilu, otplaćuje u jednakim mjesečnim, tromjesečnim ili polugodišnjim ratama. 

Dodana vrijednost ovog financijskog instrumenta je:niža efektivna cijena kredita za ciljane krajnje primatelje kroz nisku kamatnu stopu te oslobođenje od plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja i korištenja kredita (naknade za obradu kreditnog zahtjeva, naknade za rezervaciju sredstava) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita,financiranje cjelokupnog iznosa potrebnih obrtnih sredstava, u skladu s iznosima kredita,smanjeni zahtjevi za instrumentima osiguranja.

Prijave počinju od 1. lipnja 2020., a s obzirom na situaciju u kojoj je kretanje svima ograničeno, prijava se može podnijeti i online putem.Više informacija nalazi se na poveznici, a odgovore na dodatna pitanja vezana uz zajam možete postaviti putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. O preostalim mjerama Ministarstva poljoprivrede za sprječavanje posljedica COVID-19 saznajte na poveznici.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.