Horvat: Vlada je potvrdila želju i namjeru oživljavanja brodogradnje u Puli

Horvat: Vlada je potvrdila želju i namjeru oživljavanja brodogradnje u Puli

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je da je Vlada danas zaključkom potvrdila želju i namjeru oživljavanja brodogradnje u Puli, te da će nova tvrtka pomno pratiti korištenje državnih garancija i zajmova.
Nakon niza loših odluka od 2011. do 2015. godine i potrebe sanacije brodogradnje u Puli i Rijeci, te nakon sanacije riječkog brodogradilišta, Vlada je danas potvrdila svoju želju i namjeru oživljavanja brodogradnje u Puli, rekao je Horvat novinarima.
"Najava koja je bila želja skoro godinu dana, brod koji je ostao nedovršen, a novac je potrošen na njega, djelatnost koja je za Pulu vrlo važna, a prema lokalnoj i regionalnoj upravi, s novom tvrtkom - Uljanik Brodogradnja 1856. od danas stvoreni su preduvjeti za oživljavanje brodogradnje u toj tvrtki ", naglasio je ministar.
Naglasio je da je namjera Vlade da oživi strojnicu i da država sve zahtjeve koje ima u stečajnom postupku brodogradilišta Uljanik prenese na novu pravnu osobu."Čim se ovaj proces dovrši, država je spremna pomoći novoj tvrtki da oživi brodogradnju pružanjem potrebnog novca za dobivanje ili obnovu svih potrebnih dozvola i brod, koji je ostao nedovršen, donijeti na tržište svrhe i pronaći svog kupca. ", tvrdi Horvat.Naime, u pulskom brodogradilištu nedovršena je nova zgrada 526 (brod za prijevoz žive stoke).  

Horvat kaže da će proces transformacije u novu tvrtku trajati dva do tri tjedna, ali osiguravanje potrebnih sredstava putem kreditnog aranžmana koji jamči vlada, obavit će se tijekom lipnja.Otkrio je da će uslijediti imenovanje uprave ili odgovornih osoba u Uljanik Brodogradnji 1856. godine, što bi se moglo dogoditi u sljedećih deset dana.
"Isti koncept koji smo uveli za 3. maj i Brodosplit, isti koncept koji nudimo Brodotrogiru, isti koncept imat će i nova tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856", rekao je Horvat.Kazao je da više ne postoji šansa za izdavanje državnih garancija i brodovi ne prestaju.
"Ako se prvo jamstvo ne vrati državi u proračunu, novo poduzeće i sve ostale tvrtke koje su u toj djelatnosti mogu očekivati ​​drugačiji odnos države prema takvim gospodarskim subjektima", rekao je Horvat. 

Nova će tvrtka biti praćena i strogim konceptom nadzora, rekao je Horvat, dodavši da sva državna jamstva izdana u prošloj godini na terenu imaju dvotjedni nadzor dinamike izgradnje. "Ako se ta dinamika poremeti, postoje alati i mehanizmi na temelju kojih se mogu povući državne garancije i prikupiti kreditni aranžman", rekao je. 
Dodao je da će se pratiti godišnja financijska izvješća koja će pokazati kako se rade u brodogradilištima u Puli i Rijeci te da neće biti mogućnosti za popravke, ako nešto pođe po zlu.
Upitan je li to politička poruka Istri prije izbora, Horvat je rekao da se sve to može staviti u kontekst političkog meča, ali i da pripreme za to traju godinu dana te da su od posljednjeg dana u političkoj utakmici. izbori.

Radnik pulskog Uljanika Samir Hadžić zahvalio je premijeru i Vladi, koji je današnjom odlukom stavio Uljanik iz nečeg lošeg u kontekst novog početka i priliku da se s vremenom isprave sve loše stvari.
Postupak je, ponovio je, trajao godinu dana, ali sada imaju 'čist početak'."Do neke će se dinamike to dogoditi kroz šesti mjesec kada će se odabrati rukovodstvo i dio procesa prenijeti na novo poduzeće, nakon čega će brodogradilište početi operativno rasti", rekao je.
Nada se da će interes za Uljanikom, koji prema njegovim riječima još uvijek postoji, u budućnosti pokazati da nije samo ono što je bilo u protekle dvije godine, već da je to tradicija od 164 godine.
Nove narudžbe za brodove diktirat će razvoj i broj ljudi u novom Uljaniku, a može biti od 500 do 1.500 ljudi. Prema planu, u sljedećih šest mjeseci, što se tiče operativnog podizanja brodogradilišta, broj radnika bit će 250, rekao je.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.