Ćorić: Kapaciteti LNG terminala na Krku su napunjeni, plin bi mogao postati jeftiniji

ČORIĆ

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je danas da će, nakon što je rezervirano 98 posto kapaciteta LNG terminala na Krku, prihodi LNG-a Hrvatska u sljedećih pet godina premašiti 100 milijuna eura, te da bi cijene plina mogle pasti.

Završetkom ovog projekta Hrvatska se nalazi na energetskoj karti Europe

"Završavanjem ovog projekta i njegovim radom 1. siječnja 2021. Hrvatska se nalazi na energetskoj karti Europe, postižemo prije svega sigurnost opskrbe plinom Hrvatskom, doprinosimo sigurnosti opskrbe EU-om i izbjegavamo "bilo kakva dodatna naknada za naše građane. S obzirom na pojačanu konkurenciju na tržištu plina, odnosno projiciranu cijenu LNG-a, očekujemo da će cijena plina u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju ići u suprotnom smjeru i pasti", rekao je Ćorić.
U narednih pet godina predviđeni prihodi LNG-a Hrvatska trebali bi, prema njegovim riječima, premašiti 100 milijuna eura, a na taj način vlasnicima ukapljenog prirodnog plina - HEP-u i Plinacrou, osigurati vrlo pristojne prihode.„Ovim projektom koji smo započeli prije dvije i pol godine pokazali smo da veliki infrastrukturni projekti, ako se kvalitetno upravljaju, stvarno imaju smisla i da se Hrvatska, temeljem naše strategije energetskog razvoja do 2030. godine, kreće u pravcu povećanja energetske samodostatnosti i energetske učinkovitosti. sustav ", rekao je Ćorić.

Dio izgradnje terminala financirat će hrvatska država; Nema razloga da mađarska strana preuzme vlasništvo

Na pitanje o sudjelovanju mađarskih tvrtki, budući da su Mađari nekada bili zainteresirani samo za vlasništvo u LNG-u Hrvatska, a ne za zakup kapaciteta, Ćorić je rekao da je Hrvatska EU je odlučila da će dio izgradnje samog terminala financirati hrvatska država, a dio tvrtke i krediti."Tada smo donijeli jasnu odluku da krenemo u izgradnju terminala, bez obzira na potencijalne strane interese", rekao je ministar i dodao da mu je drago što je zakup terminala došao s više strana. Ne vidi razlog da mađarska strana postane vlasništvo LNG-a Hrvatska.Prema njegovim riječima, plin je gorivo tranzicije, jer se u narednih 30 do 40 godina očekuje povećana potrošnja, jer će nafta s vremenom izgubiti na važnosti.
Terminal je izgrađen prema najvišim ekološkim, sigurnosnim i svim ostalim standardima, a vjeruje da će se otpor lokalnog stanovništva i udruga za zaštitu okoliša zaustaviti. Direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen istaknuo je da se radovi na terminalu odvijaju prema planu, da će brod stići krajem listopada ili početkom studenog, te da će do tada svi radovi na zemlji biti završeni. Smatra da će terminal biti u probnom radu u studenom i prosincu, a operativni i komercijalni rad započet će prvog dana sljedeće godine.LNG Hrvatska izvijestio je u ponedjeljak da je kapacitet krčkog terminala za UPP u cijelosti zakupljen za sljedeće tri plinske godine i da više nema rezervnog kapaciteta.U skladu s Pravilima za korištenje terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), do 15. lipnja svake godine, zainteresirani korisnici terminala mogu unajmiti dugoročne kapacitete za uplinjavanje prirodnog plina na terminalu.

Dio kapaciteta zakupljen do plinske sezone 2034/2035. godine

Do isteka tog datuma, tvrtka Powerglobe Qatar LLC dobila je ponudu koja je zakupila preostali dio raspoloživog kapaciteta za uplinjavanje UNP-a. Usput je ta tvrtka zakupila dio kapaciteta do plinske sezone 2034/2035.Tehnički kapacitet LNG terminala iznosi 2,6 milijardi kubičnih metara godišnje. Vlada je donijela odluku o investiranju o izgradnji plutajućeg LNG terminala na otoku Krku početkom prošle godine, kada je zakup kapaciteta bio na razini od 0,52 milijarde kubnih metara (uglavnom HEP-u, a u manjoj mjeri i Ini). Međutim, početkom svibnja ove godine objavljeno je da je dio kapaciteta zakupio MET Croatia Energy Trade, a početkom lipnja taj dio kapaciteta zakupio je MFGK Croatia, član mađarske grupe MVM. Kao što je najavljeno početkom svibnja, MET Croatia Energy Trade prva je plinska godina 2020/2021. zakupljeno je 0,22 milijarde kubnih metara, te 0,54 milijarde kubnih metara za sljedeće dvije plinske godine. 

Nepovratna europska sredstva u iznosu od 101,4 milijuna eura

MFGK Hrvatska je s druge strane zakupila gotovo 0,7 milijardi kubičnih metara za prvu plinsku godinu (od siječnja do rujna 2021.), te nešto više od milijardu kubnih metara za sljedećih šest plinskih godina. Time se povećao ukupni zakupni kapacitet LNG terminala, a nakon današnje najave da je dio kapaciteta zakupio Powerglobe Qatar LLC, objavljeno je da je sav slobodni kapacitet LNG terminala na otoku Krku iznajmljen za sljedeće tri plinske godine. 
Vrijednost investicije u plutajući LNG terminal na otoku Krku iznosi 233,6 milijuna eura. Europska komisija dodijelila je potporu u iznosu od 101,4 milijuna eura za izgradnju LNG-a, jer je projekt LNG terminala uvršten na popis projekata od zajedničkog interesa Europske komisije. 
 
Izvor: HINA / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.