U Vukovaru predstavljene strategije poljoprivrede i akvakulture 2020.-2030.

U Vukovaru predstavljene strategije poljoprivrede i akvakulture 2020.-2030.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima predstavila je u utorak, 16. lipnja 2020. godine u Vukovaru po prvi puta nacrte Strategije poljoprivrede 2020.-2030 „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020.-2030. „Više od ribnjaka“. Strategije poljoprivrede i akvakulture rezultat su suradnje Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke te rada domaćih i stranih stručnjaka, uz konzultacije s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti.

U suradnji s predstavnicima hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora usuglašena je strateška vizija razvoja hrvatske poljoprivrede  - „proizvoditi veću količinu hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima”. Ostvarenje definirane vizije razvoja postići će se ostvarenjem četiri zadana strateška cilja, (1)povećanjem produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene, (2)jačanjem konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, (3) obnovom ruralnog gospodarstva i unaprjeđenjem uvjeta života u ruralnim područjima te (4)poticanjem inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Aktivnosti za njihovo ostvarenje definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj.
 
Strategija razvoja akvakulture za period 2020 - 2030 u definiranim strateškim ciljevima ističe unaprjeđenje gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, koji će uzgajivačima omogućiti ciljane intervencije za stratešku transformaciju sektora akvakulture u narednom periodu, veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i domaćem tržištu, što će u konačnici rezultirati integriranim teritorijalnim razvojem ruralnih i obalnih područja te povećanjem zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanjem životnog standarda u tim područjima.
 
Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica Vučković je zaključila puštanjem u pogon sustava navodnjavanja Blata-Cerna, projekta vrijednog gotovo 35 milijuna kuna, pri čemu je većinski (85%) financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Sustav navodnjavanja Blata-Cerna proteže se na neto površini od 550 ha te su potpisani predugovori s 17 budućih korisnika sustava, što pokriva preko 80% poljoprivrednih površina u njegovom obuhvatu. Do sada su za izgradnju sustava navodnjavanja osigurana sredstva u vrijednosti od gotovo 700 milijuna kuna za 17 sustava navodnjavanja koja su u izvedbi u Hrvatskoj.
 
Nakon Vukovara nacrte strategija će predstavljati tim Ministarstva poljoprivrede u Opuzenu 18. lipnja, u Splitu 19. lipnja, u Osijeku 23. lipnja te u gradovima diljem Hrvatske u narednim tjednima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.