HUP podržava najavljeno produljenje Vladinih mjera za spas gospodarstva

HUP podržava najavljeno produljenje Vladinih mjera za spas gospodarstva

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da je dobro da se nastavljaju provoditi mjere Vlade RH za spas gospodarstva, odnosno za suzbijanje posljedica epidemije na gospodarstvo. Pozitivne su i najave uvođenja novih mjera pomoći za one poslodavce kojima je radi krize poslovanje posebno ugroženo.

“HUP je inzistirao na brzom i transparentnom donošenju mjera pomoći gospodarstvu stoga podržavamo današnje najave Vlade RH. Pozitivno je što je prioritet stavljen na očuvanje radnih mjesta, na što smo više puta upozoravali. Također, pozdravljamo najave donošenja nove mjere potpore od 4.000 kuna za one djelatnosti koje budu zatvorene slijedom odluka stožera civilne zaštite. U HUP-u smo tim više zadovoljni jer su usvojeni naši prijedlozi s kojima smo sudjelovali u kreiranju predloženog paketa mjera.” – rekao je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Najavljena mjera pomoći mikrodpouzetnicima od 2.000 kuna po radniku uz otpis doprinosa posebno je važna jer dotiče izrazito ugroženu skupinu malih poduzetnika koje je ova kriza najjače pogodila. U HUP-u podržavamo i nastavak provođenja mjera potpore od 4.000 kuna po radniku za ugrožene djelatnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma te prometa. Iako je pad turističke sezone manji od prvotnih očekivanja, posljedice pandemijske krize nisu ni izbliza riješene, dapače, produbljivat će se.

Od Vlade očekujemo da se mjere i upute za njihovu provedbu jasno komuniciraju prema svim tijelima državne uprave na svim razinama koje će te mjere provoditi kako bismo izbjegli dvostruka tumačenja. Također očekujemo da nadležne epidemiološke službe pravovremeno proglašavaju epidemiološke mjere, kada je i gdje je to potrebno, a koje će biti takvog karaktera da omoguće odgovornu zaštitu od posljedica virusne zaraze, ali i da isključe mogućnost novog općeg lockdowna koji bi se linerano prelio na čitavo gospodarstvo. Rekordan pad BDP-a pokazao nam je da hrvatsko gospodarstvo novi lockdown ne može izdržati i očekujemo od Vlade da pokaže razumijevanje u tom smjeru.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.