HUP: Radno zakonodavstvo moramo osuvremeniti i učiniti fleksibilnijim

HUP: Radno zakonodavstvo moramo osuvremeniti i učiniti fleksibilnijim

Na sastanku održanom u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava na temu novoga Zakona o radu razgovaralo se, između ostalog, o temama koje je HUP već iznosio u medijima kao posebno problematične i koje je nužno mijenjati. To su prije svega fleksibilizacija samog Zakona u području ugovora o radu i radu na daljinu. Postojeća iskustva pokazuju da se rad na određeno vrijeme u značajnoj mjeri koristi zbog nejasnih i teško primjenjivih odredbi o probnom radu te rigidnosti sustava otkazivanja i teškoća u zapošljavanju nove, kvalitetnije radne snage. U HUP-u smatramo potrebnim osuvremeniti zakonsko uređenje rada na daljinu kako bi se radnicima omogućio  povremeni rad na daljinu te u skladu s tim i jednostavnija provedba za poslodavce. 

„Ova kriza nam je dodatno ukazala na nužnost brzog prilagođavanja u svim segmentima poslovanja pa i u dijelu radnog zakonodavstva. HUP je zadovoljan pokretanjem službenih pregovora o izmjenama Zakona o radu jer već godinama upozoravamo na potrebu usklađivanja zakonskih odredbi ZOR-a sa suvremenim potrebama tržišta rada i dobro je da smo krenuli razgovarati u tom smjeru.“ – izjavio je ovom prilikom dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Jedan od zahtjeva HUP-a je i pojednostavljivanje administriranja radnog vremena koje poslodavcima trenutno predstavlja još jedan namet u poslovanju kakav zasigurno ne priliči svim dosezima tehnološkog napretka i modernog doba u kojem se nalazimo. Trenutni Zakon o radu pisan je sa stajališta izvansmjenskog rada stoga je određene odredbe zakona teško primijeniti na smjenski rad. U tom pogledu, nužna je veća fleksibilizacija radnog vremena tj. pojednostavljenje odredbi o preraspodjeli i nejednakom rasporedu radnog vremena.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.