Svaki izvor financiranja ima svoje prednosti i zamke

Svaki izvor financiranja ima svoje prednosti i zamke

Poduzetništvo sa sobom nosi razne izazove od kojih je jedan od zahtjevnijih financiranje poslovne ideje. Najčešće su to vlastita sredstva, potpore i projekti Europske unije te grupno financiranje. Nakon tih faza, poduzetnici se često odlučuju za financiranje putem poslovnih anđela te fondova rizičnoga kapitala. Specifičnosti te prednosti pojedinih tipova financiranja bila je tema jučerašnjega četvrtog po redu BizHack Startup Caffea „Financiranje poslovne prilike“, koji je organizirala HGK uz podršku Lean startup Hrvatske. Radi se o ciklusu pet online susreta s domaćim poduzetnicima s ciljem razmjene informacija, iskustava i znanja između poduzetnika i sudionika te međusobne pomoći pri lakšoj realizaciji poduzetničkih pothvata.

Pregled izvora financiranja predstavio je uspješni hrvatski poduzetnik i vlasnik tvrtke Alcina Saša Ivan Vrdoljak. Izbor izvora financiranja ovisi o stadiju razvoja kompanije, rizičnosti ulaganja, dužini investiranja u periodu dok kompanija generira gubitke i margini profitabilnosti koju očekuje investitor. To mogu biti vlastita sredstva, državne ili potpore Europske unije, tzv. “3F” (Friends & Family & Fools), grupno financiranje (crowdfunding), poslovni anđeli, fondovi rizičnoga kapitala, mezzanine financiranje, komercijalni krediti te inicijalna javna ponuda (IPO).

Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije u Centru za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, predstavila je program Europske unije EIT KICs koji na raspolaganju između ostalog ima i novac za ulaganje u projekte iz područja zdravstva, proizvodnje i klimatskih promjena. Jedan od korisnika financiranja iz programa Europske unije bio je i Marin Bek, suosnivač i direktor Ascalie, koji je naglasio da mu samo financiranje u smislu iznosa nije bilo presudno za razvoj poslovanja, ali networking i povezivanje koji je dobio time bili su od neprocjenjivoga značaja.

Grupno financiranje ili crowdfunding predstavlja financiranje od strane mnoštva ljudi putem raznih platformi, poput Kickstarter-a i Indiegogo-a. Domagoj Boljar, suosnivač brenda Miret koji proizvodi ekološki održive tenisice, kao jedan od načina financiranja je koristio i crowdfunding kojim je iznimno zadovoljan. Dodatna prednost bio je i rast zainteresiranosti za njegov proizvod.

Vedran Blagus, Investment Manager u regionalnom VC fondu South Central Ventures, , naglasio je važnost pripreme. „Mnoge startup kompanije uopće ne istraže jesu li dobar fit za fond od kojeg traže financiranje, a 80 posto startupova uopće ne prouči u što taj fond investira niti koliko investiraju. Okvirni omjer kompanija koje traže financiranje i onih koje ga na kraju dobiju je 1:100. Drugim riječima, samo će 1 posto tvrtki dobiti financiranje,“ rekao je Blagus

Mirna Marović, direktorica tvrtke koja se bavi i savjetovanjem oko izvora financiranja VentureXchange, kao čest problem istaknula je nedostatak originalnosti te projekte koji su vrlo često kopija nečega već viđenoga, bez potencijala u idejama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.