U Hrvatskoj kući hrane 220 proizvoda sa 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz 17 županija i Grada Zagreba

U Hrvatskoj kući hrane

U petak, 18. prosinca 2020. godine, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i u nazočnosti ministra Marija Banožića i vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, svečano je otvorila Hrvatsku kuću hrane CroTaste. Na policama ove trgovine autohtonih domaćih proizvoda naći će se više od 220 predmeta sa 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz 17 županija i Grada Zagreba koji udovoljavaju kriterijima kvalitete, originalnosti, jasne sljedivosti proizvodnje, ali i tržišne konkurentnosti. 
Platforma CroTaste pokrenuta je uz programsku suradnju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Agro-klastera doo, uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko-srijemske županije.  na čijim će se policama naći proizvodi poput slavonskog i baranjskog kulena i kobasica, dalmatinski i istarski pršut, jaja bez GMO-a, šparoge, maslinovo ulje, paški sir, jadranska riba, med i mnogi drugi visokokvalitetni hrvatski proizvodi namijenjeni lokalnom stanovništvu, ali i turisti koji će hrvatske proizvode moći kupiti kao vrijedan suvenir. 2021. planirano je uključivanje većeg broja novih malih i srednjih proizvođača iz cijele Republike Hrvatske u program promocije i prodaje proizvoda. 
"Pandemija je pridonijela podizanju svijesti o važnosti domaće proizvodnje hrane i kratkih lanaca opskrbe. Pokušavamo dodatno potaknuti odabir kvalitetnog, svježeg i hrvatskog te kroz promotivne kampanje na televizijskim i radijskim postajama, ali svjesni smo činjenice da hrvatski građani često biraju što mogu kupiti, a ne možda ono što žele, iako je hrvatski. Na nama je da stvorimo uvjete za rast produktivnosti, konkurentnosti i otpornosti hrvatske poljoprivrede, što rezultira visokokvalitetnim domaćim proizvodima, niskim cijenama, koji će biti dostupni većini hrvatskih građana " ,  rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković  dodajući da  "CroTaste projekt u svim svojim segmentima suština je svega što se potiče u hrvatskoj poljoprivredi - kratki lanci opskrbe, promocija lokalnih proizvođača i njihovih proizvoda, poticanje građana na kupnju domaćih, otvaranje novih kanala za plasman i distribuciju domaćih proizvoda, brendiranje hrvatskih proizvoda na lokalnim, nacionalnim i Razina EU ".  
Cilj platforme je pružiti malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske podršku u krizi s koronom i mjesto za promociju i prodaju širokog asortimana autohtonih proizvoda u središtu Zagreba kako bi se ojačala njihova konkurentnost i tržišna pozicija na nacionalnoj razini. 
"Ovo je prostor u kojem ćemo, osim prodaje, raditi i na promociji hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i preko njih povezati plavu i zelenu Hrvatsku" istaknuo je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić , dodavši kako posebno danas, kada su svi sajami zabranjeni zbog koronske krize, našim malim proizvođačima treba pomoć. 
Javnim pozivom HAPIH je za partnera odabrao Agro-klaster doo, koje je osnovano kao javno poduzeće 2017. godine s ciljem podrške malim i srednjim proizvođačima i postizanja značajnih rezultata u povezivanju malih proizvođača i plasmanu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ne samo iz Vukovarsko-srijemske županije. ali i cijela Republika Hrvatska. Osnivači tvrtke su Vukovarsko-srijemska županija, pet općina iz županije (Vrbanja, Drenovci, Lovas, Stari Jankovci i Cerna), Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i PZ Vinkovačka šparoga Vinkovci. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.