Poziv poljoprivrednicima: U 2021. godini više od 2,4 milijarde kuna bespovratnih sredstava korisnicima Programa ruralnog razvoja

Poziv poljoprivrednicima: U 2021. godini više od 2,4 milijarde kuna bespovratnih sredstava korisnicima Programa ruralnog razvoja

Sljedeće, 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavit će dodjeljivati ​​bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. kroz 27 natječaja, čiji je glavni cilj povećati konkurentnost prvenstveno poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, a korisnicima je na raspolaganju više od 2,4 milijarde kuna. 

Poseban naglasak stavit će se na osiguravanje samodostatnosti, odnosno primarne poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno ulaganjem u modernizaciju i povećanjem obima proizvodnje, za što je osigurano više od četvrtine ukupnog iznosa (620 milijuna kuna). Dio osiguranih sredstava usmjerit će se u šumarski sektor, jačanje socijalne infrastrukture i sprečavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

Za daljnje povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda osigurano je 300 milijuna kuna , čija će investicija u preradu poljoprivrednih proizvoda, posebno u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje prerađivačkih objekata, osigurati izgradnju prijeko potrebnih suvremenih kapaciteta za preradu mlijeka, mesa, voća i povrća i žitarica. i uljarica. Za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva osigurano je dodatnih 300 milijuna kuna , dok je za korištenje obnovljivih izvora energije za povećanje broja samoodrživih farmi osigurano 230 milijuna kuna ., kao jedan od glavnih prioriteta Ministarstva poljoprivrede. S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta koja omogućuju dodatne prihode koji nisu izravno povezani s poljoprivrednom proizvodnjom, pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu sufinancirat će se u iznosu od 140 milijuna kuna . Ministarstvo će pružiti dodatnu potporu stanovništvu iz ruralnih područja sufinanciranjem ulaganja u osnovnu socijalnu infrastrukturu za što je osigurano dodatnih 200 milijuna kuna.. Ovim će se sredstvima financirati lokalna tržišta i druge vrste socijalne infrastrukture za koje je lokalno stanovništvo pokazalo najveći interes istraživanjima provedenim tijekom 2020. godine.

Osim ulaganja u poljoprivredu, poseban naglasak bit će stavljen na ulaganja u šumarski sektor, brigu o šumskom ekosustavu i dostupnosti cjelokupnog stanovništva , kao i aktivnosti povezane s povećanjem vrijednosti degradiranih šumskih struktura i njihovom pretvorbom u bolju masu koja uvelike pomaže vezanje ugljika iz atmosfere. Sredstva u iznosu od 410 milijuna kuna osigurana su za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u vađenju drva i šumskim radovima, kao i za predindustrijsku preradu drva.
Dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala te ugovaranje osiguranja dostupna su korisnicima čiji su prirodni resursi uništeni prirodnim katastrofama, ali i onima koji su pretrpjeli značajnu štetu zbog bolesti koje su zahvatile određene usjeve.

Uz to, poseban će se naglasak staviti na ulaganja u inovacije i inovativne tehnologije te neproduktivna ulaganja poput uklanjanja invazivnih stranih vrsta, kupnje električnog pastira, psa tornjaka, izgradnju stočarskih prostora, ali i financiranje rada i provedbe projekata operativnih skupina. Financiranjem udruga u proizvođačkim organizacijama uspostavljanjem kratkih lanaca opskrbe, sudjelovanje i promocija proizvoda u sustavima kvalitete te očuvanje i korištenje genetskih resursa u poljoprivredi osigurat će veću konkurentnost i tržišnu prepoznatljivost, dok će projekti s naglaskom na lokalne potrebe i dalje financirati lokalne akcijske skupine (LAG-ovi) za provedbu strategije lokalnog razvoja . 

Indikativni poziv za dostavu prijedloga projekata 2021. dokument je koji će se ažurirati tijekom godine po potrebi i vidjeti ga ovdje .

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.