HUP: „Mjere je potrebno produljiti”

HUP: „Mjere je potrebno produljiti”

HUP će na predstojećim sastancima nastaviti pregovore s Vladom RH oko novih mjera za pomoć gospodarstvu u krizi s obzirom da neke od postojećih mjera vrijede samo do kraja veljače, a postavlja se pitanje što nakon toga perioda. Neizvjesnost u kojoj se poduzetnici nalaze nije dobra ni za poslodavce, ni za radnike koje zapošljavaju, a ukoliko se situacija u skorije vrijeme ne promijeni na bolje, možemo očekivati samo dodatno produbljenje postojeće krize.

Podsjećamo, mjera skraćenog radnog vremena donesena je na inicijativu HUP-a i vrijedi do kraja godine, čime je omogućena transparentnost i predvidivost u poslovanju za brojne poduzetnike koji ovu mjeru koriste i dobar je primjer donošenja mjera u dogovoru s poslovnim sektorom.

Ovom mjerom, koju su u potpunosti osmislili i predložili poslodavci članovi HUP-a u internoj radnoj skupini, spašeno je na desetke tisuća radnih mjesta, a HUP je uspio izboriti i sljedeće:

-povećana je mogućnost smanjenja radnog vremena najprije na 70% pa sad na 90%
-smanjeno je administriranje prilikom dokazivanja pada prihoda
-za prerađivačku industriju uveden je izuzetak – mjera se može koristiti i bez pada prihoda, dovoljno je dokazati pad narudžbi / ugovorenih poslova

Što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, zasad su prihvaćeni sljedeći HUP-ovi zahtjevi:

-uvedeno je skaliranje potpora (od 2 do 4 tisuće kn)
-smanjen je uvjet pada prihoda s 60 na najmanje 40 posto pada čime je mjerama obuhvaćeno znatno više poduzetnika
-uvedeno je alternativno dokazivanje pada prihoda (kumulativ ili mjesečno)
-iz PDV obrasca izuzeta je prodaja imovine, omogućene su mjere blokiranima i brojne druge izmjene mjera naknade fiksnih troškova za poduzetnike čiji je rad obustavljen

HUP će na predstojećim sastancima tražiti produljenje postojećih mjera i nakon veljače, tj. dok god su prisutne ekonomske posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa kao i mogućnost potpore za sve koji imaju pad prometa i prihoda bez obzira na to je li im formalno onemogućen rad.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.