U Osijeku počinje izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

U Osijeku počinje izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u petak je potpisao ugovor sa zajednicom ponuditelja Projektgradnja plus i Osijek-Koteks o početku izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće vrijednog nešto više od sto milijuna kuna.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling je kazala kako je ukupni kapacitet Centra 2.910 tona jabuka i ostalih voćarskih vrsta pogodnih za skladištenje.

"Od toga je 690 tona namijenjeno ekološkim proizvođačima koji će imati odvojeni dio skladišnog kapaciteta sa sortirnicama i pakirnicama. Centar će imati 23 komore za hlađenje. Postoje i prostori koji će služiti za privremeno skladištenje voća i povrća, pa će ukupni smještajni kapacitet voća i povrća u RDC-u biti 3.298 tona", rekla je Wendling.

Objekt će zauzimati površinu od osam tisuća četvornih metara, a u njemu će raditi 54 djelatnika , od čega 25 stalno zaposlenih i 29 na određeno radno vrijeme.

Župan Anušić je rekao kako je riječ o projektu koji je pripreman tri i pol godine i koji je od strateškog značaja za Osječko-baranjsku županiju, a gradit će se u Poduzetničkoj zoni Nemetin.

"Centar će okupljati male proizvođače voća i povrća i davati im mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu, kako Hrvatske, tako i cijele Europske unije. Ova hladnjača će imati, sušaru, pakirnicu, sortirnicu i ekološku liniju za preradu voća i povrća koja će biti odvojena od ostatka standardne proizvodnje. Sigurni smo da ćemo na ovaj način podići kvalitetu naših proizvođača koji se bave ovom djelatnošću", rekao je Anušić.
Dodao je kako se ne bi se više trebalo događati da proizvođači na kraju sezone bacaju svoje proizvode jer ih nemaju gdje plasirati.

Izvođači radova imaju rok 18 mjeseci da završe projekt, za koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo izradu projektne dokumentacije. Očekuje da se u projekt uključi Ministarstvo poljoprivrede ili neko drugo ministarstvo, no ako se to ne dogodi Županija je spremna sama financirati projekt, rekao je Anušić prenosi Hina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.