Potresom pogođeni Zagrepčani dobili informativni centar "Obnova"

Potresom pogođeni Zagrepčani dobili informativni centar "Obnova"

Potresom pogođeni Zagrepčani sada imaju mogućnost sve o obnovi saznati u informativnom centru "Obnova", smještenim u Ulici kneza Mislava 2, u Zagrebu. Na taj način građani mogu na jednom mjestu dobiti savjete i informacije vezane uz postupak obnove nekretnina stradalih u potresu, od podnošenja zahtjeva i prikupljanja dokumentacije do procesa realizacije.

Riječ je o zajedničkom informativnom centru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje uz potporu Pravne klinike.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je na otvorenju da će građani Zagreba i okolnih županija u novootvorenom centru moći dobiti sve potrebne informacije od kompetentnih službenika.
"S današnjim danom sve potrebne radnje organizacijske prirode su završene, svi javni servisi koji koriste financijska sredstva Fonda solidarnosti su u fazi objave javnih poziva i s današnjim danom krećemo u četvrti definirani prioritet, a to je početak obnove privatnih stanova i kuća", rekao je Horvat.
Najavio je da počinje potpisivanje prvih 15 odluka o obnovi u Zagrebu i okolici te naveo da je dosad zaprimljeno nešto više od 4000 zahtjeva. U segmentu hitnih intervencija riješeno je njih oko 1500, te isplaćeno 46 milijuna kuna pomoći. Na pitanje nije li osnivanje centra zakašnjelo rekao je da se nije moglo bez kvalitetne logistike, a i da je danas više od 5,5 milijardi kuna angažiranih sredstava, 19 raspisanih poziva i ustrojen sustav korištenja sredstava Fonda solidarnosti.  Također nastavlja se javni poziv kojim se sufinanciraju najamnine svima koji imaju na nekretninama crvene oznake, a za tu namjenu isplaćeno je 6,7 milijuna kuna i privremeno zbrinuto više od 740 stanovnika Zagreba.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić istaknuo je kako je cilj bio pojednostaviti procedure za građane, pa vjeruje da će se time ubrzati cijeli postupak.  Radno vrijeme centra „Obnova” je od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, te subotom od 8 do 13 sati.
PVRH/ HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.