Investicijski fondovi zadržali povjerenje ulagatelja u korona krizi

Investicijski fondovi zadržali povjerenje ulagatelja u korona krizi

„Prošla je godina  pokazala znatnu zrelost hrvatskog financijskog tržišta. Svi sudionici tržišta imali su cilj što učinkovitije proći kroz COVID oluju te su u tome zajednički i uspjeli. Ulagatelji u fondove, ponajviši građani, pokazali su razumijevanje kako je ovo bila samo još jedna korekcija te je do kraja godine njihovo povjerenje u oporavak nagrađeno kvalitetnim povratima“, smatra predsjednik Udruženja investicijskih fondova HGK Hrvoje Krstulović.

Nakon značajnijeg pada imovine u ožujku 2020. godine (-32% u odnosu na veljaču) već u travnju bilježi se blagi porast imovine koji je nastavljen sve do danas. Tako je ukupna imovina u odnosu na ožujak prošle godine, ove godine u veljači veća za 21%  pa možemo reći da je kontinuitet rasta ukupne imovine dobar pokazatelj trenda oporavka tržišta i podloga za daljnja optimistična očekivanja.  Gledano na godišnjoj razini (veljača 2021./veljača 2020.) ukupna imovina je manja za 18 posto.

Iz HGK poručuju kako u tom kontekstu te uslijed veće educiranosti i razumijevanja ulagatelja investicijskih fondova, a unatoč smanjenju broja građana koji ulažu kroz investicijske fondove, tijekom krize izazvane COVID-19 bolesti nije bilo značajnijeg odljeva građana iz investicijskih fondova (smanjenje 9% na godišnjoj razini). Osim toga, dobra koordinacija aktivnosti kroz Udruženje te između sektora  i regulatora (fondovi, osiguranje, mirovinci, HANFA, HNB) rezultirala je pravovremenom i adekvatnom reakcijom u smjeru stabilizacije tržišta obveznica.

 „Tome je svakako doprinijelo i dugogodišnje ulaganje u financijsku pismenost pa građani ulažu i štede u investicijskim fondovima razumnije, dugoročnije i sustavnije“, pojasnio je Krstulović. Naime,  Hrvatska gospodarska komora u suradnji s članicama i drugim partnerima od 2015. godine uključena je u projekt financijske pismenosti i intenzivno radi na podizanju financijskih znanja hrvatskih građana. Rezultat toga je i porast prosječne financijske pismenosti u RH koja danas iznosi iznosi 12,3 od ukupno 21 boda, u odnosu na 11,7 bodova iz 2015. Govoreći o financijskoj pismenosti, Udruženje investicijskih fondova, povodom Svjetskog dana investicijskih fondova koji se obilježava 19. travnja, održat će tijekom travnja i svibnja online predavanja za studente nekoliko fakulteta, a dodjelit će se i nagrade Udruženja za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2020. godini.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.