Ministar Ćorić za RTL: Vjerujem da će rebalans biti u lipnju - Donijet će uštede i stabilne javne financije

Ministar Ćorić za RTL: Vjerujem da će rebalans biti u lipnju - Donijet će uštede i stabilne javne financije

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u RTL-u Danas.

Zašto se svakog mjeseca čeka zadnji tren s objavom hoće li se mjere nastaviti, pa tako i za lipanj?

Zato jer se tijekom svakog mjeseca analizira situacija, donose se nove epidemiološke mjere. Što se tiče pomoći, Vlada je tu već nekoliko mjeseci. Naša pomoć će biti tu.

Iz kreditne agencije FITCH kažu da bi mjerama trebalo poticati gospodarstvo dok god treba čuvati radna mjesta i zdravlje građana - koliko mi imamo fiksalnih kapaciteta za to?

Postoji kapacitet, potvrđuje činjenica što je FITCH potvrdio rejting. Znači da smo kredibilni, da naša ekonomska politika otvara prostor za zaduživanje. Naš rast otvara prostor oporavku gospodarstva, ali i zaduživanjem.

Koja obećanja gospodarstvenici mogu očekivati do kraja ljeta?

Obećanja se ne trebaju davati na više mjeseci, ti ljudi planiraju posao, oni će, nakon što se Vlada i Stožer oglase, planirati kako će funkcionirati. Asistencija će biti onolika koliko ćemo smatrati da je potrebno.

Kad će građani osjetiti pad BDP-a?

Građani će moći to kontinuirano osjetiti, bruto/neto plaća je prilog tome da je porasla. Inflacija nije značajnija, standard je evidentan. Daljnje zapošljavanje očekujemo, rast životnog standarda, oporavak potpuni u prvoj polovici 2022. godine. Hrvatska će se najbrže vratiti na ono što je bilo u 2019.

Kad će biti rebalans proračuna?

Vjerujem šesti mjesec. Donijet će naše interne uštede, ideja s kojim hrabro idemo u ovu godinu i u okviru Europskog tečajnog mehanizma (ERM II), je deficit - ne veći od 3,9 posto. Interne preraspodjele će nam donijeti prije svega podmirenje svih potrebnih izdatka, a s druge strane i stabilne javne financije, što nam je u okviru Europskog tečajnog mehanizma (ERM II) jedan od preduvjeta za uvođenje eura.

Postoji li opasnost od značajnije inflacije, bilježimo i rast cijena. Zašto porast cijena ne prati i porast standarda i kupovne moći?

Inflacija za Republiku Hrvatsku će biti 2 postotna boda. To nije značajniji izrast inflacije, jedno je dojam, jedno činjenica. Ovakva inflacija je prouzročena rastom u sektoru, prošla godina je bila godina pada nafte i derivata, sada je povećanje za preko 50 posto. Nafta je gorivo za proizvode.

Put prema euru - unazadilo nas je koliko ove godine od tog cilja?

Pri pomoći gospodarstvu i smanjenju prihoda, morali smo se zaduživati. Javni dug Republike Hrvatske je rastao kao i kod svih, ali već i sad donijet će smanjenje odnosa javnog duga. Na dobrom smo putu.

Kad očekujemo vraćanje na ekonomsku situaciju?

Što se tiče radnih mjesta, nezaposlenosti, prvoj polovici 2022. godini. Trebat će nešto vremena. Nekoliko dobrih godina se ustopilo uslijed činjenice da smo stopirali gospodarstvo. Očuvali smo radna mjesta.

Za kog ćete glasati u Zagrebu - Škoro ili Tomašević?

Izaći ću na izbore. Izbor nije najbolji. Listić će saznati moj izbor.

Izvor: RTL/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.