Imovina investicijskih fondova porasla za četvrtinu, na gotovo 20 milijardi kuna

Imovina investicijskih fondova porasla za četvrtinu, na gotovo 20 milijardi kuna

„Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondova) na kraju travnja iznosila je 19,7 milijardi kuna i u odnosu na travanj 2020. porasla je za 24 posto. Nakon značajnijeg pada imovine u ožujku 2020. od -32 posto u odnosu na veljaču, već u travnju je zabilježen blagi porast imovine koji je nastavljen sve do danas“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher na dodjeli nagrade Udruženja investicijskih fondova HGK Top of the Funds 2020.

Gledano po kategorijama udjelničara u ukupnoj imovini 92 UCITS fonda koju djeluju u Hrvatskoj, na kraju ožujka 2021., najveći udio (65 posto) i dalje otpada na imovinu fizičkih osoba (12,3 milijardi kuna). Preko 210.000 građana ima udjele u investicijskim fondovima, što je rast od 2 posto u odnosu na ožujak 2020.

„Veseli me da je dosta građana svoja sredstva uložilo u fondove, da se taj kapital investira jer to doprinosi i njihovim prihodima i rastu našeg BDP-a“, poručio je Zaher.

Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih fondova HGK i predsjednik Uprave ZB Investa, zahvalio se svim sudionicima financijskih tržišta, a posebno HANFA-i i HNB-u i HGK-u. „Tržišta su do kraja godine opravdala povjerenje ulagatelja ostvarujući pozitivne prinose. U ovoj godini smo optimistični, očekujemo povećanje interesa ulagatelja za investicijske fondove kao rezultat više čimbenika, od edukacije na temu financijske pismenosti i objavljivanja informacija o održivim ulaganjima fondova, do povoljnog makroekonomskog okruženja te kvalitetne komunikacije i investicijskog savjetovanja dostupnog gotovo svim potencijalnim i aktualnim ulagateljima“, naglasio je Krstulović.

Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje  dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela. „Moram se posebno zahvaliti svim ulagateljima na ukazanom povjerenju koje ćemo nastojati opravdati i u budućnosti“, rekla je Peršić. 

OTP Uravnoteženi fond nagrađen je kao najbolji mješoviti fond u 2020. godini. „Dodatno sam sretan zbog činjenice da je nagrada osvojena u vrlo teškoj godini za asset managere te u kategoriji fondova u kojoj se odluka o ulaganjima u pojedinačne klase imovine vrlo zorno pokazuje u rezultatima koje postižu takvi fondovi. Povrat i rizičnost koju je ostvario OTP Uravnoteženi fond u 2020. godini su plod višegodišnjih napora zaposlenika OTP Investa kojima su se određene tehnike zaštite imovine implementirale u investicijski proces“, rekao je Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa, primajući nagradu.

Nagrada za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu  ZB TREND, dok je priznanje za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišlo fondu ZB BOND 2024 USD. Nagrade su primili fond menadžeri Zoran Pavlic  i Hrvoje Jozanović iz ZB Investa koji su poručili kako je protekla godina bila vrlo izazovna, ali da rezultati pokazuju kako se imovinom ulagača kvalitetno upravljalo.

Članice Udruženja su za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2020. godini izabrale  ZB Invest. „Svim kolegama u ZB Investu ovo priznanje znači puno, pogotovo u godini bez presedana u kojoj smo svi prionuli i iznad razina za koje smo mislili da su dosežne. Posebno smo ponosni što smo mogli dugogodišnje znanje i kompetencije svih zaposlenika iskoristiti na način da i u najtežim trenucima opravdano očekivanja klijenata“, izjavio je  Damir Krcivoj, član Uprave ZB Investa.

Pored UCITS fondova, koji su prvenstveno namijenjeni građanima, u Hrvatskoj imamo i 40 alternativnih investicijskih fondova (AIF-ovi) s imovinom od oko 4,7 milijardi kuna, koji su namijenjeni prvenstveno investitorima s više iskustva i znanja u području ulaganja.

HGK aktivno radi na povezivanju financijskih institucija i gospodarstvenika, a posebnu pozornost posvećuje približavanju mogućnosti financiranja gospodarstva putem tržišta kapitala uključujući, između ostalih oblika financiranja, i financiranje putem Private Equity  i Venture Capital fondova.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.