Počeo otkup industrijskog krumpira za čips, unatoč suši sirovine dovoljno

Počeo otkup industrijskog krumpira za čips, unatoč suši sirovine dovoljno

Počelo je vađenje i otkup industrijskog krumpira za čips. Kooperanti tvornice u Hercegovcu lani su proizveli rekordne količine, a ove se godine očekuju slabiji prinosi zbog dugotrajne suše. Ipak, u tvornici vjeruju da će sirovine za preradu - biti dovoljno.

Iako su uz primjenu suvremenih tehnologija i dobar odabir sorti proizvođači krumpira posljednjih godina postigli vrhunske prinose, ove godine visoke su temperature smanjile urod čak i uz natapanje.

- Gdje je navodnjavano prinos je smanjen možda 50 posto, znači nismo nešto uspjeli, ali gdje nije navodnjavano, evo ja sam danas baš prodavao krumpir, 70 posto manji prinos nego prošle godine, objašnjava Nikola Stepić, predsjednik Udruge proizvođača industrijskog krumpira.

Ovamo se doprema krumpir ne samo iz Moslavine nego i Slavonije i Međimurja, a o strašnim posljedicama suše govori i podatak da su neki kooperanti ostali bez zaliha vode za natapanje.

- Imam 5 i pol tisuća kubika akumulaciju. Bila mi je dovoljna da zalijem 12 hektara dva puta, znači trebalo je zaliti još bar dva puta početkom kolovoza, ali ja više nisam imao vode, kaže Dalibor Vlahović, Hercegovac.

Nizozemski vlasnik ovdje je tijekom dvije godine uložio 70 milijuna kuna. Lani je otkupio sve viškove krumpira i izvezao ih u svoje tvornice u Europi.

- Očekujemo 10 do 15 tisuća tona, ovisit će naravno malo i o godini. Ove godine izvoza neće biti, sve će se proizvesti za potrebe tvornice u Hercegovcu. Ukupna proizvodnja nama je oko 4 tisuće čipsa i 400 tona ostalih grickalica, a oko 40 posto toga ide u izvoz, navodi Josip Cvetko, direktor tvornice Intersnack Adria, Hercegovac.

Kooperanti se nadaju da će kasnije sorte ipak dati bolji urod. Zbog rasta troškova i posljedica suše očekuju da će, iako je otkupna cijena već dogovorena, uspjeti dobiti veći iznos.

U tvornici ističu - sve će se znati kad završi otkup, ali i to da su uvijek za pregovore s kooperantima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.