HGK: Konferencija o poslovnoj klimi,situacija ide na bolje ali presporo

HGK: Konferencija o poslovnoj klimi,situacija ide na bolje ali presporo

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) po treći put je održana Konferencija o poslovnoj klimi. I ovaj put je istaknuto -situacija se mijenja na bolje, ali presporo. U protekloj smo godini očekivali puno na području reformi. Na žalost veći dio najavljenih stopiran je, ili usporen, ponajviše radi krize Agrokora.

 

Nekada do potrebnih promjena nije došlo i iz manje objektivnih okolnosti. Na rješavanju krize možemo čestitati. Nositelji hrvatskoga gospodarstva nisu pali na koljena. Ipak, slučaj je zorno pokazao nemogućnost javne uprave za provođenje više reformi i strateških aktivnosti istovremeno. Zato, s ovog mjesta, moramo pozdraviti i dati snažnu podršku Vladi u provedbi reforme javne uprave“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju konferencije Republika Hrvatska – kako do bolje poslovne klime.

 

Pozitivni gospodarski trendovi

 

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman kazala je kako je Vlada u svom radu usmjerena na jačanje gospodarskog rasta i smanjivanje ekonomskih neravnoteža. „Provedba strukturnih reformi je pokrenuta i nastavit će se i ove godine. Kritike shvaćamo ozbiljno i na tom tragu dalje radimo. Kretanja u prva tri mjeseca ove godine pokazuju nastavak pozitivnih gospodarskih trendova. Industrijska proizvodnja raste, prerađivačka industrija također, a ono što smatram osobito bitnim je brži rast prerađivačke industrije jer to pokazuje da iskorištava prednosti jedinstvenog europskog tržišta“, istaknula je Mikuš Žigman, dodavši kako Vlada u partnerstvu s poduzetnicima određuje mjere rasterećenja poslovanja.

 

Istraživanje o preprekama u poslovanju koje je HGK provela među poduzetnicima pokazalo je da su pravna nesigurnost, visina poreznih obaveza te administrativni troškovi poslovanja i dalje glavni uteg u njihovom svakodnevnom poslovanju. Muče ih i učestale promjene zakona, dugotrajnost sudskih postupaka te nejednako tumačenje poreznih propisa. Sve veći problem našeg gospodarstva postaje i iseljavanje radne snage, odnosno neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

 

Važnost digitalizacije poslovanja

 

Uspoređujući poslovnu klimu 2017. s onom 2016., 53 posto anketiranih poduzetnika smatra da je ostala nepromijenjena, 31 posto smatra da je pogoršana, dok 16 posto anketiranih smatra da je došlo do poboljšanja. Ono što svakako zabrinjava jest činjenica da tek 1 posto ispitanika poslovnu i investicijsku klimu u zemlji vidi kao poticajnu, dok ih čak 76 posto smatra da je ona nepoticajna. Generalna je percepcija poduzetnika da je u  svim područjima došlo je do povećanja prepreka u poslovanju, a blagi napredak vide u smanjenju poreznih obveza i radnom zakonodavstvu.

U poslovanju im najviše pomaže sveobuhvatna digitalizacija odnosa B2G (Business-to-Government) i administrativnih postupaka, zatim dobivanje pravovremenih informacije o određenom sektoru, promjenama propisa te mogućnostima financiranja, a veliku važnost pridaju i mogućnosti lobiranja kod zakonodavaca na nacionalnoj i međunarodnoj razini kroz strukovna udruženja. Upravo na ta područja je i HGK fokusirala svoje djelovanje kako bi gospodarstvenicima maksimalno olakšala život.

Autor: Emil Makovička/HIA.com.hr
foto: HGK

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.