UAE nude velike mogućnosti za investicije

UAE nude velike mogućnosti za investicije

„Ujedinjeni Arapski emirati (UAR) nude velike mogućnosti za investicije, od prometne infrastrukture, proizvodnje i građevine pa sve do energetike i zdravstva, a hrvatske tvrtke s dugom tradicijom poslovanja na tom tržištu mogu partnerima iz Emirata pomoći da ostvare svoje poslovne ciljeve. Zato me veseli odličan odaziv poduzetnika s obje strane jer pokazuje želju da se učvrste stara partnerstva i stvore nova“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Gospodarskom forumu Hrvatska-Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić zahvalio se HGK na organizaciji Foruma i istaknuo kako vanjskotrgovinska suradnja Hrvatske i UAE raste posljednjih godina te da je stvorena solidna baza za poboljšanje odnosa.

 

Halal proizvodi

„Prostor sa snažnije ekonomske odnose postoji, naše tvrtke proizvode provjerene halal proizvode, a naše tržište obećavajuće je za tvrtke iz Emirata jer im otvara brojne prilike i u široj regiji, a ne samo Hrvatskoj. Uvjeren sam da će današnji sastanak donijeti konkretne projekte i dogovore“, poručio je Gene Petrić, najavivši otvaranje hrvatskog konzulata u Emiratima.

Upoznajte hrvatske proizvode s halal cetifikatom

Zamjenik predsjednika vladine agencije Dubai Exports MohammadAli Alkamali također je pozvao gospodarstvenike na bolju ekonomsku suradnju.

Poziv poduzetnicima

„Hrvatsko tržište detaljnije proučavamo u zadnje vrijeme, ali i cijelu regiju. Prostor za suradnju je dosta velik i pozivam poduzetnike da ne gledaju strogo svoje sektore, već da sagledaju širu sliku. Prometne veze su uvelike smanjile udaljenost među nama, a na vama poduzetnicima je da poboljšate odnose među našim tržištima, vi ste ključ bolje suradnje, a na nama je da vam pomognemo u svakom pogledu“, izjavio je Ali Alkamali, dodavši kako se kao delegacija u Hrvatskoj osjećaju dobrodošli te da će se sigurno vratiti.

Na Forumu je istaknuto kako najveći potencijal za poboljšanje gospodarske suradnje postoji u sektoru nafte i plina, brodogradnji, turizmu, farmaceutici i metalurgiji te novim industrijama poput ICT-a.

Uvoz veći od izvoza

Hrvatska je u 2017. u UAE izvezla 29,2 milijuna dolara (najviše Električni transformatori, drvo, vojno oružje, slavine i ventile te pokrivala za glavu), a iz UAE smo uvezli robe u vrijednosti 1 milijun dolara (najviše Keramičke pločice i željeznih cijevi).

Na Forumu sudjeluje 15 tvrtki iz UAE i više od 70 hrvatskih kompanija, a za poduzetnike iz Emirata sutra će u HGK biti održana radionica na kojoj će im hrvatski stručnjaci održati prezentacije po različitim područjima, od investicija, bankarskog sustava, pravnog sustava i marketinga, do računovodstva i poreza te maloprodaje.

Autor teksta: Emil Makovička/HIA.com.hr
foto:HGK (na slici Ivan Barbarić)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.