Sjeverozapad Hrvatske dobio kvalitetnu struju

Sjeverozapad Hrvatske dobio kvalitetnu struju

Sjeverozapad Hrvatske konačno dobiva kvalitetnu struju. Ovih dana HEP je u Nedeljancu  nedaleko Varaždina obilježio završetak radova na rekonstrukciji Trafostanice 110/35/20 kV Nedeljanec, ukupno vrijednih 20,5 milijuna kuna.Trafostanica Nedeljanec dio je kapitalnih ulaganja HEP-Operatora distribucijskog sustava na distribucijskom području Elektre Varaždin, na kojem su ukupna godišnja ulaganja 30 milijuna kuna i osiguravaju povećani kapacitet i pouzdanost srednje-naponske mreže na području cijele Varaždinske županije.Svečanom obilježavanju završetka radova prisustvovali su Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnik Grada Varaždina, Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede, te predstavnici izvođača radova.

-HEP ODS kontinuirano ulaže i ulagat će značajna sredstva u izgradnju, rekonstrukciju, revitalizaciju, sanaciju i obnovu brojnih elektroenergetskih postrojenja. Samo u 2017. godini HEP ODS je na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a jednako visoku razinu ulaganja planira zadržati i u 2018. Te su investicije nužne radi ispunjenja temeljne misije povećanja pouzdanosti i kvalitete isporuke električne energije te poboljšanja naponskih prilika kod kupaca- izjavio je Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Investicija HEP-a od 20,5 milijuna kuna

TS Nedeljanec je zajednički elektroenergetski objekt Hrvatskog operatora prijenosnog sustava i HEP ODS-a  koji je u rekonstrukciju distribucijskog 35 kV dijela trafostanice  uložio 20,5 milijuna kuna. Tim ulaganjem omogućit će se povećanje kapaciteta mreže, pouzdanost napajanja te  osigurati preduvjeti za prijelaz na naponsku 20 kV razinu, koja jamči još pouzdaniju opskrbu i smanjenje gubitaka u mreži. U široj elektroenergetskoj slici značajno se povećava kapacitet  srednje-naponske mreže, pouzdanost pogona i kvaliteta napajanja na području čitave sjeverne Hrvatske.

Transformatorska stanica Nedeljanec predstavlja jednu od četiri najvažnije pojne točke na području Elektre Varaždin  i ključna je transformatorska stanica na sjeveru Hrvatske. Također, ova TS omogućuje povezanost elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske s Republikom Slovenijom i Mađarskom, preuzimanje električne energije iz hidroelektrana Varaždin, Čakovec i Dubrava te termoelektrane Jertovec, kao i napajanje konzuma na području Varaždina, Ivanca, Straže, Čakovca, Preloga, Ludbrega i Koprivnice.

Glavni izvođači radova na rekonstrukciji bile su tvrtke Siemens Hrvatska i Končar KET, a u realizaciji projekta sudjelovale su i tvrtke Telenerg, ELING BIRO, Elektrocentar Petek, Cotra te Inženjering za MTK d.o.o.

Tekst: Hia/Marija Barić/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.