Teheran - održan Iransko-hrvatski gospodarski forum

Teheran - održan Iransko-hrvatski gospodarski forum

Teheran je za službenog posjeta potpredsjednice  Vlade RH i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martine Dalić, bio mjesto održavanja iransko-hrvatskog gospodarskog foruma na kojem je otvoreno novo poglavlje suradnje između dvije zemlje.

Forumu je prisustvovalo 11 hrvatskih te 50 iranskih tvrtki i institucija, a u sklopu foruma održana je i prva sjednica Zajedničkoga poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore i Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore, osnovanoga u prosincu prošle godine s ciljem produbljivanja gospodarske suradnje dviju zemalja.

-Imamo još mnogo za naučiti jedni od drugih i moramo ojačati podlogu za lakše poslovanje. Današnje okupljanje još je jedan korak u tom smjeru nakon niza održanih foruma i posjeta između naše dvije komore. Na temelju dosadašnje suradnje, jedno je sigurno. Iako su prepreke na putu prema ekonomskom napretku neizbježna pojava, gospodarstvo uvijek pronađe načine- rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na otvorenju Iransko-hrvatskoga gospodarskog foruma u Teheranu.

Produbiti gospodarske suradnje

-Prepoznat je potencijal za suradnju u sektoru nafte i plina, elektro-energetskome sektoru, brodogradnji, željezničkom sektoru, prehrambenoj industriji i turizmu - istaknu je na dalje Barbarić, napomenuvši da se nada promptnim reakcijama svih uključenih strana kako bi se poslovne prilike kreirane ovakvim susretima i ostvarile.

-Perspektiva rada u Iranu je realna, barem u energetici. Ono što otežava stvari je platni promet, zbog čega se nekad i ugovori stopiraju. Taj problem se uz poteškoć ipak dade nekako riješiti. Dva su moguća modela suradnje, ili se radi na projektnoj bazi plasiranjem proizvoda kojih u Iranu nema, ili pronalazimo lokalnog partnera gdje državni poticaji olakšavaju plasman na tržištu - rekao je član Uprave Končar GIM Ante Elez.

Sankcije stopirale poslovanje

„Potpisana koncesija iz 2008. stopirana je zbog sankcija, no sad očekujemo ponovno uspostavljanje poslovanja, u segmentima istraživanja i proizvodnje. U prosincu prošle i ožujku ove godine kupljena su dva kontingenta iranske nafte, a suradnju namjeravamo nastaviti, za što imamo potporu i hrvatskih institucija i iranskoga veleposlanika u Hrvatskoj,“ rekao je operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA-e Tvrtko Perković.

- Jačaanje veza između dvije zemlje za privatni sektor znači omogućiti im da iskoriste prilike za gospodarsku suradnju. Na nama je da stvorimo povoljno okruženje, a na predstavnicima privatnoga sektora da dobivenu priliku i iskoriste. Vjerujem da ćemo uz malo strpljenja urediti pitanje platnoga prometa i da će komercijalne banke uspješno nadići administrativne prepreke i iskoristiti poslovnu priliku. Posebice kada je jasno da su i klijenti tih tvrtki spremni ići naprijed - rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Otvoreno novo poglavlje suradnje

-Iran i Hrvatska su tijekom protekle dvije godine otvorili novo poglavlje u gospodarskoj suradnji. I danas su poduzeti novi koraci prema poboljšanju gospodarske suradnje, kroz gospodarski forum i sjednicu zajedničkoga vijeća naših komora. Obje zemlje imaju potencijala za zajednička ulaganja i prisutnost na trećim tržištima, u prehrambenoj industriji, građevini, farmaciji, IT-u i drugim područjima. Drago mi je da je pokazana volja za olakšanjem poslovanja ovim posjetom, posebice zbog poteškoća koje su posljedica platnoga prometa. Nadamo se u nadolazećem razdoblju još većem broju suradnji u naše obje regije - rekao je predsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Golamhossein Shafeei.

Postavljeni temelji poslovanja banaka

-Suradnja je kvalitetna i prisutna na nekoliko razina. Susretom potpredsjednice Dalić s guvernerom Centralne banke Irana temelj za bolje poslovanje između banaka je uspostavljen i pokazana želja za nastavkom suradnje s tržištem od 80 milijuna ljudi. U potpunosti smo spremni za proširivanjem gospodarske i političke suradnje s Hrvatskom, pri čemu bih posebno istaknuo i potencijal trilateralne suradnje Hrvatske, Irana i Austrije - rekao je zamjenik ministra gospodarstva i financija Islamske Republike Iran i predsjednik Organizacije za investicije, gospodarsku i tehničku podršku Mohammad Khazaei.

Emil Makovička/HIA.com.hr

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.