Održana konferencija Napredna industrija za zelenu budućnost

Održana konferencija Napredna industrija za zelenu budućnost

„Ovom konferencijom podržavamo inicijative Europske komisije u području poticanja naprednih tehnologija te želimo pokazati mogućnosti koje hrvatska industrija može ponuditi za uključivanje. Prijedlogom ovakve inicijative Europa pokušava pokrenuti svojevrsnu reindustrijalizaciju kroz angažiranje novih, inovativnih industrijskih područja u kojima želi postati lider“, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac na konferenciji Napredna industrija za zelenu budućnost.

Međuregionalnom suradnjom do ranih mjesta

„Inicijativa Vanguard okuplja 30 regija EU radi zajedničkog postizanja rasta i generiranja radnih mjesta putem industrijske međuregionalne suradnje, a na temelju načela pametne specijalizacije, mobiliziranja javnih i privatnih izvora radi istraživanja i inovacija vezanih uz klasterske inicijative za nove i preoblikovane tehnologije“,  naglasila je Šćulac Domac, dodajući kako se skup održava u okviru Europskog zelenog tjedna u kojeg se HGK po prvi put uključila s četiri događanja vezanih uz zelene tehnologije i zelene gradove te 9. zagrebačkog energetskog tjedna, koji se održava pod geslom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“.

„Vanguard inicijativa je politička inicijativa koju je EU pokrenula kako bi bila konkurentnija“, istaknuo je Mladen Perkov, voditelj Grupacije proizvođača i isporučitelja opreme za OIE HGK te iz klastera „Inteligentna energija“, predstavljajući projekt GreenoMED. „Do ove inicijative je došlo jer Europa nastoji biti što manje energetski ovisna te želi razvijati energetski efikasnu industriju i efikasnu upotrebu sirovina. Kroz projekt pilot postrojenja Vanguard inicijativom se želi doći do umreženosti i smanjivanja fragmentacije. Nažalost niti jedna hrvatska regija  nije obuhvaćena tom inicijativom, a biti unutar nje ima i svoju cijenu“, rekao je Perkov ističući mediteranski projekt Greeno MED u kojeg su uključeni Grčka, Italija, Španjolska, Slovenija i Hrvatska (Varaždinska županija) s ciljem etabliranja transregionalne suradnje temeljene na klasterima.

Digitalnom amortizacijom do pametnih mreža

Tvrtka Veski radi na „Internet ofThings“ (IoT) monitoriranju velikih i malih generatora u postrojenjima, što omogućuje smanjivanje trajanje popravaka za 40%, troškova održavanja strojeva do 50% te produžavanja radnog vijeka strojeva za 30%“, istaknuo je Ozren Orešković iz tvrtke Veski.  

„Transformacija elektroenergetskih sustava i digitalna automatizacija temelji su razvoja pametnih mreža“, istaknuo je Goran Jurišić iz tvrtke HELB koja se bavi projektiranjem elektroenergetskih postrojenja uz korištenje IEC 61850 standarda iz 2004. godine.

„Zelena gradnja na inteligentan način pristupa energiji, čuva vodene resurse, smanjuje otpad, promiče zdravlje, održava krajolik zelenim, generira održivi rast te stvaranje novih radnih mjesta povećavajući energetsku sigurnost“, kazala je Tanja Marković, voditeljica projekata u Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju udruge osnovane 2009., koja broji 112 aktivnih članova te radi na edukacijama, B2B susretima, a organizira i središnju konferenciju na ovu temu koja će se održati 24. listopada 2018. u Hotelu Esplanade u Zagrebu.    

Izuzeče od EU uredbe

„Potrebno je tražiti izuzeće od EU uredbe vezane uz primjenu kondenzacijskih plinskih kotlova u prijelaznom razdoblju do 2025. godine kako bi građani imali priliku kupiti legalne aparate te organizirano i postupno, a ne stihijski“, istaknuo Silvestar Šantak iz tvrtke Deltaprojekt.

Zaštitu ovojnica zgrada ETICS sustavom i RAL ugradnjom stolarije predstavio je Domagoj Jurica iz tvrtke J&J Dom-projekt, a o povezivanju industrije i obnovljivih izvora energije kao ključu budućeg energetskog razvoja govorila je Maja Pokrovac iz  Obnovljivih izvora energije Hrvatske. Izbor optimalne konfiguracije kogenerativnog postrojenja na drvnu biomasu primjenom matematičkog modela bilo je izlaganje Ivana Medarca iz tvrtke Lega, a o revitalizaciji i izgradnji hidroelektrana kao prilici za domaću industriju govorio je Natko Vučković iz Projektnog biroa Split.

Emil Makovička/HIA.com.hr
foto: HGK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.