Dizajn je značajan pokretač gospodarstva, industrije i kulture

dizajn-radoš

„Dizajn je značajan pokretač gospodarstva, industrije i kulture. Najveći prostor da dignemo globalnu konkurentnost naših proizvođača je na području industrijskog dizajna i smatramo da u globalnim lancima vrijednosti naše tvrtke mogu osigurati iskorak upravo kroz dizajn. .Događanja poput ovoga pomažu da postanemo društvo koje to i razumije, koje razumije kompleksnost ovog posla i koje cijeni proizvode više dodane vrijednosti. Stoga HGK i ove godine sa zadovoljstvom podržava događanje koje je Zagreb stavilo na dizajnersku kartu Europe i koje na jednom mjestu okuplja talent i vrijedan rad predstavnika industrije“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš na uvodu u panel raspravu „Demistifikacija najvećih sajmova namještaja u Europi“, koja se održala u organizaciji Zajednice za industrijski dizajn HGK u sklopu Zagreb Design Weeka.

Na panelu su sudjelovali kreativni direktor Beogradskog sajma namještaja Zoran Jedrejčić, kreativni direktor Brigade Damjan Geber, vlasnik ANCONA grupe Markica Stanušić, industrijski dizajner i član Numen/For Use Nikola Radeljković, industrijski dizajner Filip Gordon Frank, direktorica sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić i direktor i vlasnik brenda Monduma Kristijan Burek.

Dugoročno planiranje

„HGK sufinancira nastupe na sajmovima kroz nekoliko modela, najzastupljeniji je model gdje Komora i članice dijele troškove po pola. Drugi model je da mi imamo info pult pa tvrtke ne izlažu direktno svoje proizvode, već ugovaraju sastanke i dijele promotivne materijale. Imamo i sufinanciranje samostalnog nastupa kada samo jedna tvrtka ide na sajam“, objasnila je Kesić Šapić, dodavši da se izlaganje mora planirati minimalno godinu dana unaprijed, a idealno je dvije kako bi se uhvatile što bolje i vidljivije izlagačke pozicije.

Jedrejčićje naglasio kako je sajam u Milanu nezaobilazno mjesto ako želite izgraditi brend, ali jako je teško ući na njega. „Köln je možda važniji s poslovne strane, a Beograd je još u začecima. Ne može svatko izlagati uz sufinanciranje Komore, ali kvalitetnom selekcijom HGK može itekako pridonijeti imidžu proizvođača iz Hrvatske pa zato uvijek treba razvijati nove modele suradnje“, kazao je Jedrejčić.

Stvoriti kulturu izlaganja

„Ako mislimo izgraditi kulture zemlje moramo stvoriti kulturu izlaganja. Nisu dovoljni samo kvadrati i prezentacija namještaja, već se mora prezentirati doživljaj i ispričati priča kroz interakciju s dizajnerima. Morate znati zašto idete na sajam i koji vam je cilj“, poručio je Geber.

Stanušić iz tvrtke Ancona,koja posluje već 18 godina, prisjetio se kako su počeli kao trgovci pa se preorijentirali na proizvodnju. Nakon nastupa u Milanu gdje su išli sa potpuno novim proizvodom koji je publika dobro prihvatila razmišljaju o serijskoj proizvodnji. „Proizvodnja naše konceptualne kuhinje je vrlo kompleksna i još smo u fazi konzultacija o serijskoj proizvodnji. Suradnja s dizajnerima je iskorak koji nam treba“, rekao je Stanušić.

Afirmirati mlade dizajnere

Gordon Frank je ispričao kako je na međunarodnim sajmovima viđao proizvode koji su ga fascinirali pa se s vremenom i sam odlučio na proizvodnju. „Industrijski dizajn Hrvatskoj se vrlo teško može plasirati jer smo osim industrije namještaja spali na niske grane. Ja sam imao sreću da sam se počeo baviti projektiranjem interijera, a onda to koristio kao platformu za plasman proizvoda. Na etablirane sajmove se bilo teško probiti i financirati izlaganje, ali ako vas opaze, otvaraju se brojne prilike“, pojasnio je.

„Naša zamisao je bila da afirmiramo mlade dizajnere kroz razvoj proizvoda, da privučemo pažnju investitora, a ideja o proizvodnji je došla nakon stvarno velikog interesa“, kazao je Radeljković.

„Mi smo počeli s jednim proizvodom, danas ih imamo više i izvozimo u preko 20 zemalja diljem svijeta. Za uspjeh je potrebna upornost, morate kontinuirano izlagati na sajmovima. Veliki igrači prate scenu, ali ne ulaze olako u poslove“, zaključio je Burek.

Emil Makovička
foto: HGK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.