Domovinski pokret - župan

U Dubrovniku održana skupština europskih mesoprerađivača

Mesoprerađivači

„Sektor proizvodnje mesa i mesnih prerađevina jedan je od najznačajnijih sektora hrvatske prehrambeno-prerađivačke industrije. U njemu se generira oko četvrtina dodane vrijednosti u ukupnoj proizvodnji prehrambenih proizvoda, a isto se odnosi i na broj zaposlenih. Povećanje konkurentnosti i izvoza hrvatske mesoprerađivačke industrije, vidimo, prije svega kroz inovacije, nove proizvode koji su u skladu s potrošačkim trendovima i povećanje proizvodnih kapaciteta.“, istaknula je pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić povodom jučerašnje 60. godišnje skupštine organizacije CLITRAVI (The Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union) održane u Dubrovniku uz članicu organizacije, tvrtku PIK Vrbovec kao domaćina i HGK kao pokrovitelja. CLITRAVI okuplja više od 13.000 pojedinačnih kompanija s više od 350.000 zaposlenih, a teme ovogodišnje skupštine bile su sigurnost proizvoda, uloga opskrbnog lanca i nutricionizam.

Devet autohtonih brendova

„S obzirom na potencijal u stočarskoj proizvodnji koji nije dovoljno iskorišten, a s druge strane tradiciju i iskustvo u preradi, uključujući i veliki broj autohtonih brendova koje smo zaštitili, hrvatska mesna industrija ima velike šanse promijeniti trendove i poboljšati vanjskotrgovinsku bilancu. Prepoznatljivost domaćih i autohtonih brendova mesnih proizvoda ogleda se i na EU razini – imamo devet zaštićenih proizvoda oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, a jedan proizvod je u postupku zaštite,“ napomenula je Jurišić.

„Zadovoljstvo mi je sudjelovati na 60. godišnjoj skupštini organizacije CLITRAVI i uključiti se u raspravu o ključnim, zajedničkim interesima kao što su dobrobit i zdravlje životinja, antimikrobna rezistencija i označavanje proizvoda, a upravo sektor proizvodnje mesa i mesnih prerađevina ima značajnu ulogu u spomenutim područjima,“ napomenuo je povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaiti.

Suradnja ključ uspjeha

„Drago nam je da je PIK Vrbovec bio domaćin jubilarne 60. godišnje skupštine na kojoj se raspravljalo o ulozi i razvoju europskih mesoprerađivača, upravo u godini kada i PIK obilježava 80 godina postojanja kompanije. Kao vodeća mesna industrija u regiji i druga najveća prehrambena kompanija u Hrvatskoj imamo važnu ulogu, ali i odgovornost u poticanju i provođenju održivih praksa. Suradnja među zemljama članicama i predstavnicima mesoprerađivača ključna je za razvoj industrije na razini Europske unije, ali i za jačanje uloge europskih mesoprerađivača na drugim tržištima,“ rekao je direktor PIK Vrbovca Mate Štetić, osvrnuvši se na važnost skupštine.

Briga za zdravlje životinja

 Na skupštini se raspravljalo i o aktivnostima Europske komisije vezanim uz mesoprerađivačku industriju te o budućnosti proizvodnje mesa u Europi. Posebna pažnja posvećena je deklaracijama i načinu označavanja proizvoda, suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, važnosti očuvanja lanca opskrbe i ulozi mesa u uravnoteženoj prehrani ljudi. Sudionici su se dotakli i tema očuvanja zdravlja životinja i zaštite njihove dobrobiti. Prilikom govora o mesoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj, istaknuti su važnost mesne industrije za nacionalnu ekonomiju, poticaji za domaću proizvodnju te sigurnost mesa i mesnih proizvoda na lokalnoj razini.

Emil Makovička
foto: HPK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.