Hrvatska i Rusija korak bliže staroj snazi gospodarske suradnje

ST PETERSBURG

-Promicali smo i gradili gospodarske odnose unatoč preprekama. Prije krize vrijednost razmjene Hrvatske i Rusije dosezala je 3,4 milijarde dolara. Nakon svih izazova, prošla je godina napokon označila dugo čekanu stabilizaciju i korak bliže prijašnjim vrijednostima- rekao je predsjednik HGK Luka Burilović u povodu otvorenja Gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Peterburg, u sklopu kojega su i održani poslovni razgovori više od 40 hrvatskih i 20 ruskih tvrtki te potpisan Sporazum o suradnji između Udruženja za podršku razvoja poduzetništva Međuregionalnog informacijsko-poslovnog centra Sankt Peterburga i HGK.

Gospodarski forum održan je u sklopu obilježavanja 50. godišnjice prijateljstva St. Peterburga i Zagreba. Burilović je istaknuo da HGK nastavlja s upoznavanjem hrvatskih poduzeća s potencijalima nekoliko ruskih regija,istaknuvši i nadolazeći posjet Kalinjingradu tijekom trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva i hrvatske utakmice protive Nigerije.-Najvažnija sporedna stvar dodatna je prigoda da se predstavimo širokoj publici. To je upravo i cilj inicijative HGK „Sport spaja bizni s- napomenuo je Burilović.

-Iako bi ove godine robna razmjena Hrvatske i Rusije mogla biti iznad milijardu dolara, smatram da to nije dovoljno. Cilj je dosegnuti dvije milijarde, a u sljedeće dvije godine i tri milijarde dolara. Smatram da Europska unija shvaća potrebu okretanja strateškom partnerstvu s Rusijom. Nije točno da se borimo protiv EU. Rusija je za EU bliži partner od SAD-a -kazao je veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov.

-Naše zemlje i gradove povezuju prijateljski odnos i važno je da oni rezultiraju i poslovnim suradnjama. Postoji realni interes za razvoj biznisa i uzajamno korisnih kontakata. Tijekom posljednjih sedam godina gospodarstvo Sankt Peterburga bilježi rast, a posebice u smjeru znanosti, digitalne ekonomije, farmaceutike i medicinskih klastera. Prehrambena industrija već je tradicionalno perspektivno područje suradnje, a u Sankt Peterburgu posebno radimo na poboljšanju proizvodne tehnologije-istaknuo je guverner St. Peterburga Georgij Poltavčenko.

-Zahvalni smo na 50 godina istinskog prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga. Neizmjerno me veseli vidjeti razvoj naših gradova za dobrobit građana, kako postaju istinski gradovi budućnosti. Isto tako, pozdravljam ostvarivanje zajedničkih projekata i gospodarski razvoj -rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.„Već dugo uspješno surađujemo s HGK, a u posljednje dvije i pol godine organizirano je preko deset susreta na različitim razinama. Ekonomski razvoj Sankt Peterburga jača i uz sankcije, stoga pozivam poduzetnike na suradnju. Perspektiva postoji u području građevinarstva, energetike, malog i srednjeg poduzetništva i mnogih drugih područja,“ rekao je predsjednik Saveza Trgovinsko-industrijske komore St. Peterburga Julij Burčakov.-Sankt Peterburg je drugi najveći grad i jedan od najznačajnijih kulturnih, znanstvenih i gospodarskih centara zemlje. Prednosti za poslovanje su svakako razvijene industrijske zone, transportna struktura s ključnim čvorištima prema Europi, fokus na znanstveni i tehnološki napredak te više od 700 velikih i srednjih kompanija za suradnju-“ rekao je predsjednik Komiteta za industrijski politiku i inovacije St. Peterburga Maksim Mejksin.

 

HIA

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.