Komentar predsjednika HGK Luke Burilovića na najnoviji paket Vladinih mjera

Komentar predsjednika HGK Luke Burilovića na najnoviji paket Vladinih mjera

Današnji 6. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od poskupljenja u nekoliko je navrata bio tema sastanaka HGK, nadležnih ministarstava, regulatora i predstavnika gospodarstva kako bi se odredili budući koraci. U HGK pozdravljamo paket i vjerujemo da su sve uključene strane pokazale da razumiju važnost nastavka dijaloga i iznalaženja optimalnog rješenja.

Naime, HGK je tijekom proteklog razdoblja provedbe mjera održala nekoliko radnih sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava i HERA-e kako bi se osvrnula na probleme energetskih društava u provedbi mjera i ponudila rješenja. Analizom ovog 6. paketa mjera možemo zaključiti da je većina ovih problema riješena i to svakako pozdravljamo.

Konkretno, izvršena je revizija izračuna jediničnih cijena na temelju stvarnih troškova goriva, jedinica emisije stakleničkih plinova i troškova distribucije toplinske energije. Moguće je, kao i do sada, ovisno o tržišnoj cijeni prirodnog plina, kupnja prirodnog plina dostupna od HEP-a, ali to nije obveza. Proizvođači električne energije iz bioplinskih elektrana mogu ostvariti pravo na isplatu dodatnog iznosa poticajne cijene zbog promijenjenih okolnosti, a koje se odnose na značajno povećanje troškova silažne sirovine potrebne za proizvodnju, a što je posljedica poremećaja na tržištu .

Važan je i današnji prijedlog uredbe o naknadi dijela troška dizelskog goriva korištenog kao pogonsko gorivo u gospodarskom cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od 1. travnja 2024. do 31. ožujka 2025. godine.

Djelatnost cestovnog prijevoza putnika posljednjih godina bilježi negativne trendove. Ti trendovi tiču ​​se smanjenja potražnje za prijevozom, nedostatka vozača na domaćem tržištu te povećanja cijena goriva i rezervnih dijelova za vozila. Naravno, svaki pad prihoda predstavlja izravan gubitak u poslovanju i prepreku daljnjem unapređenju usluge, otvaranju novih i zadržavanju postojećih radnih mjesta te obnovi postojećeg voznog parka. Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog Udruženja cestovnog prometa HGK upućen Vladi. Ovom potporom osigurat će se stabilnost i kontinuitet komercijalnog cestovnog prijevoza putnika te pomoći u reguliranju rasta cijena prijevoza.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.