HUP- „Ekonomska kava“: Zakon o strancima

HUP- „Ekonomska kava“: Zakon o strancima

Poduzetnicima olakšati proceduru uvoza stranih radnika, povećati atraktivnost povratka iseljenika i participaciju na tržištu rada

Ekonomska kava: Zakon o strancima” u organizaciji  Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u fokus rasprave poduzetnika u sektorima s najvećim udjelom strane radne snage i resornog ministarstva stavila je alate kojima Hrvatska može olakšati privlačenje stranih radnika s globalnog tržišta, s naglaskom na visokokvalificiranu radnu snagu, povećati atraktivnost povratka iseljenika na domaće tržište te aktivnost radno sposobnih građana na tržištu rada.  

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović i poduzetnici i članovi Hrvatske udruge poslodavaca složili su se da treba digitalizirati sustav izdavanja radnih dozvola za strane radnike, kako bi poslodavci mogli znati kada će njihovi zaposlenici dobiti radnu dozvolu, da treba maksimalno pojednostaviti proceduru odobrenja radne dozvole, a rasprava je iznjedrila i zajedničko rješenje problema 'instituta zadužnice'. Tako je prijedlog poduzetnika da tvrtke koje imaju veći broj stranih radnika daju jednu zadužnicu za sve radnike, kako se ne bi administrativno komplicirao postupak, a država osigurala od troškova zbrinjavanja odbačenih radnika.

Projekcije Europske komisije pokazuju da bi do 2030. godine Hrvatska mogla ostati bez 6,8% radne populacije, što je oko 150.000 ljudi dok HUP-ove procjene govore da će kroz idućih sedam godina na domaćem tržištu raditi i do 400 tisuća stranih radnika, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2,8 % godišnje.

Kako se kao društvo moramo osvijestiti da trebamo strane radnike, ako želimo nastaviti pozitivan gospodarski rast, te da stranci pritom žele doći u Hrvatsku, istaknuo je u raspravi ministar Božinović. Tako je podsjetio da je 2015. godine izdano tek 2700 dozvola za boravak stranaca za rad u Hrvatskoj, dok je lani izdano više od 170.000. U prva dva mjeseca ove godine izdano je pak više od 43.000 radnih dozvola, što je 46 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Predložili smo sveobuhvatni Zakon o strancima koji balansira potrebe poslodavaca i gospodarstva te štiti stranu radnu snagu, ali i sigurnost hrvatskih radnika i građana. Novim ćemo zakonom osigurati prave podatke, bolju kontrolu i upravljanje migracijskom politikom, koju neki zovu i majkom svih politika u budućnosti.“, istaknuo je Božinović.

Iako je raspuštanje Sabora zaustavilo donošenje novog Zakona o strancima i pred Hrvatsku stavilo još jednu turističku sezonu koju moramo odraditi prema važećem zakonu, HUP podržava najavljene izmjene Zakona koje olakšavaju proces zapošljavanja stranih radnika.

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, kazala je da je kroničan nedostatak radne snage gorući problem hrvatskog gospodarstva i prepreka bržem rastu BDP-a.

Produljenje trajanja dozvola za boravak i rad, proširenje mogućnosti sezonskog rada te pojednostavljenje promjene zanimanja i poslodavca za strane radnike predstavljaju korake u pravom smjeru. Pored toga, HUP pozdravlja i napore predlagatelja za izmjenama koje idu u smjeru sprječavanja zlouporabe sustava i onemogućavanja rada na crno.

Weber je istaknula i kako se predloženim izmjenama uvode i neka nova ograničenja koja će dodatno otežati zapošljavanje stranih radnika. Kao primjere ograničenja, koja HUP drži kontraproduktivnim, navodi se ograničavanje broja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad koje može podnijeti jedan poslodavac te uvođenje instituta zadužnice. Uvjereni smo da će takve zadužnice samo produljiti postupak izdavanja dozvola, a učinit će ga i skupljim zbog uključivanja novih aktera u postupak - javnih bilježnika“, poručila je Weber.

Uz uređenje pitanja vezanih uz strane radnike, HUP se zalaže i za one mjere i rješenja koje za cilj imaju što veći angažman domaće radne snage. U HUP-u smatraju kako i dalje imamo prostora za veći angažman domaćih radnika, što bi se primjerice u turizmu, riješilo s fleksibilnijim uređenjem obavljanja privremenih i povremenih poslova čime bi se omogućilo zapošljavanje kod pojačanih potreba tijekom organizacije raznih manifestacija i evenata i tijekom vikend smjena gostiju i sl. Navedeno je moguće jedino kroz daljnju fleksibilizaciju radnog zakonodavstva na kojoj će HUP ustrajati.

Na Ekonomskoj kavi održan je i okrugli stol na kojem su uz ministra Božinovića sudjelovali i Dragutin Kamenski, osnivač i vlasnik Kamgrada; Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma; Aurora Volarević, potpredsjednica za integritet poslovanja u Infobipu i Samir Hodžić, direktor Textile care services. Svi se slažu da zajednički treba tražiti rješenja koja će poslodavcima omogućiti da što brže riješe svoje potrebe za radnom snagom a s druge strane uvesti red i kontrolu.

Samiyeh Ghorbanzedah, inženjerka građevinarstva iz Radnika koja već godinama radi u Hrvatskoj iznijela je svoja iskustva nakon preseljenja iz Irana i početka rada u Hrvatskoj. Gđa  Ghorbanzedah smatra da je za uspješnu integraciju ključno poznavanje domaćeg jezika te poručuje svojim kolegama „Učite hrvatski“:

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.