Radnici 3. maja u ponedjeljak idu na Markov trg

Radnici 3. maja u ponedjeljak idu na Markov trg

Nastavljen je štrajk u Brodogradilištu 3. maj. Održan je skup radnika na kojemu su se radnicima obratili predstavnici Uprave 3. maja. Štrajkaški odbor riječkog Brodogradilišta 3. maj je obznanio da su štrajkaški odbori radnika pulske Uljanik grupe i riječkog 3. maja odlučili da se radnici u ponedjeljak upute u Zagreb na Markov trg i ondje zatraže isplatu srpanjskih plaća, a pridružit će im se i predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan. 
On je na izravno pitanje radnika na skupu hoće li se ili im se neće pridružiti, najprije kazao da će ići ako se tako dogovore, a nakon što su radnici ustrajali da im jasno odgovori, rekao da je će i on u ponedjeljak ići s njima u Zagreb. Skup radnika 3. maja održan je ispred Upravne zgrade riječkog brodogradilišta, a odlazak u Zagreb najavio je zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora 3. maja Boris Bučanac. Rekao je da, koliko god se oni trudili međusobno prebacivati krivicu na nastalo stanje, radnici znaju tko je dogovoran, odnosno da znaju tko je bio sudionik procesa, da su to oni koje će u ponedjeljak posjetiti. 
Bučanac je pozvao radnike na jedinstvo, kazavši kako nisu rulja nego radnici i građani, koji traže zarađene plaće. Rekao je da je Zagreb jedino mjesto gdje mogu dobiti odgovor, te da se od tamo neće maknuti dok ga ne dobiju. Naglasio je da traže odgovore od Uprave Uljanika te neka ih Vlada drži za vrat dok to zajedno ne riješe. Neka se konačno opredijele je li brodogradanja strateška djelatnost, poručio je Bučanac. 
Percan je rekao da je Uprava Uljanik grupe jučer u Zagrebu tražila rješenje i da neće odustati dok ga ne iznađe i dok se plaće ne isplate. Uvijek sam bio uz vas, to mi je posao i obveza, kazao je, nakon čega su ga radnici jednoglasno izviždali. Dodao je kako je najvažnije da se osigura isplata plaća, da slijedi plan restrukturiranja Uljanika, što će, pak, jamčiti povrat više od 500 milijuna kuna pozajmice koju je riječki 3. maj dao Uljaniku. Naglasio je da će to osigurati likvidnost, plaće i opstanak 3. maja. Naveo je i to da se "ide u smjeru odvajanja 3. maja od Uljanika" te da uz talijanski Fincantijeri, postoji još jedan zainteresirani potencijalni partner 3. maja. Dodao je da u Fincantijeriju čekaju plan restrukturiranja Uljanika. Vjerujem da će predstavnici Uljanik grupe u Zagrebu pronaći rješenje i da će rezultat biti pozitivan, a da ćemo mi nastaviti raditi, kazao je Parcan, i zamolio radnike za strpljenje. 
Radnici 3. maja na skupu su isticali nezadovoljstvo sadašnjim stanjem, naglašavajući da su u bezizlaznoj situaciji, da nemaju čime platiti dospjele kredite  i druge obveze te da ih nazivaju iz banaka, a vjerovnici im kucaju na vrata. 
Štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je u srijedu, a nastavljen je u petak. Štrajkaški odbor je najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. dok im se ne isplati plaća za srpanj. U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.