Štrajk u brodogradilištima: Do kraja tjedna dvije plaće

Štrajk u brodogradilištima: Do kraja tjedna dvije plaće

Na sastanku u Vladi RH radnici su razgovarali s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom Marićem i ministrom Pavićem. Prema riječima predsjednice Sindikata Istre i Kvarnera  Marini Cvitić, radnicima je rečeno da se intenzivno radi na pronalaženju zakonitog rješenja za osiguranje dvije plaće, te da Vlada podržava održivu brodogradnju u Puli i Rijeci. Također, intenzivirali su se pregovori o planu restruktuiranja s EK sa strateškim partnerom.
Nakon sastanka u Vladi predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja izjavili su kako su dijelom zadovoljni jer bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što prime plaću za srpanj.
Jedna bi bila osigurana, a druga isplaćena, razgovara se s više banaka. Nakon isplate plaće za srpanj, štrajk prestaje, izjavio je nakon sastanka u Vladi sindikalac Đino Šverko.

Više od sat vremena trajao je sastanak predstavnika Štrajkaškog odbora s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrima kako bi se našao model za opstanak brodogradilišta 3. maj i Uljanik. Uljanik Grupa ranije je poručivala da im treba oko 100 milijuna eura za sljedeća četiri mjeseca za gradnju brodova, hladni pogon i isplatu plaća. Tada se ne bi aktivirala državna jamstva u iznosu od 250 milijuna eura. Vlada je dosad bila kritična prema upravi koju smatra najodgovornijom za nastalu situaciju.

Oko tisuću nezadovoljnih radnika, autobusima su stigli iz Pule i Rijeke, u 11,10 sati okupili su se na Jelačićevu trgu te su u povorci krenuli Zakmardijevim stupama i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.

Foto: Maja Sever

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.