Očekuje se usporavanje rasta BDP-a EU

Očekuje se usporavanje rasta BDP-a EU

Rast gospodarstva, odnosno BDP-a Europske unije važan je s više aspekata. Globalno, EU čini oko 22% globalnog BDP-a i stoga snažno utječe na ukupan svjetski rast, dok je na razini zajedničkog tržišta važan zbog visokog udjela međusobnih vanjskotrgovinskih odnosa članica. Naime, ako se promatra samo robna razmjena, oko 65% ukupne vrijednosti izvoza i uvoza svih članica odvija se međusobno. Za Hrvatsku je rast Europske unije istovremeno bitan jer tržište EU ima najveći udio u strukturi izvoza roba i usluga, stoga kretanje potražnje na razini EU presudno određuje razinu inozemne potražnje za Hrvatsku. Prema podacima za 2017. godinu, robni izvoz u ostale članice EU činio je približno 65% ukupnog robnog izvoza, dok je prema članicama EU izvezeno oko 70% usluga, pretežno turističkih.

Zato se s posebnim zanimanjem prate procjene Europske komisije o rastu BDP-a u ovoj i narednoj godini. Za ovu su godinu trendovi u kretanju procjena bili pozitivni, pa je procjena povećana s 1,8% u veljači prošle godine na 2,3% krajem travnja ove godine. Međutim, u posljednjim procjenama iz srpnja procjena je blago snižena na 2,1%. Pritom je Europska komisija dala obrazloženje da je globalno prisutna manja homogenost u rastu gospodarstava među zemljama i regijama te da se povećavaju i drugi rizici koji bi mogli ugroziti globalni rast poput vanjskotrgovinskog protekcionizma i rasta cijena sirove nafte.

Danas objavljene prve procjene rasta BDP-a za Europsku uniju i eurozonu pokazuju da je u trećem kvartalu stvarno došlo do blago izraženijeg usporavanja rasta BDP-a. Kada se promatraju sezonski prilagođeni podaci, BDP je u odnosu na prethodni kvartal povećan samo 0,2%, dok je u prethodna dva kvartala taj rast iznosio 0,4% i 0,5%. Na godišnjoj je razini nastavljen trend usporavanja rasta BDP-a, pa ja nakon 2,3% u prvom te 2,1% u drugom kvartalu rast usporen na 1,9%. Premda se radi o prvim procjenama i nedovoljno preciznim podacima, uočljivo je da kretanja odgovaraju posljednjim procjenama Europske komisije uz kumulativnu stopu rasta za prva tri kvartala od 2,1%. Naravno, postavlja se pitanje hoće li se trend usporavanja rasta nastaviti i hoće li stopa rasta, pretežno pod eksternim čimbenicima, pasti i ispod trenutno važeće procjene.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.