Cappelli: Turizam može pokrenuti gospodarski razvoj i zapošljavanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Cappelli: Turizam može pokrenuti gospodarski razvoj i zapošljavanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u srijedu na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu da turizam može pokrenuti gospodarski razvoj i zapošljavanje na cijelom području slavonskih županija. Cappelli je rekao i da je Ministarstvo turizma kroz program konkurentnosti, zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom, prošle i ove godine u pet slavonskih županija uložilo 38 milijuna kuna. Perspektivu za razvoj turizma u Slavoniji, Baranji i Srijemu predstavlja platforma razvojnog sporazuma uz pomoć EU fondova, istaknuo je. Ministarstvo turizma identificiralo je projekte od oko 575 milijuna kuna koji se odnose na provedbu strateških projekata brendiranja Slavonije, Baranje i Srijema, razvoj cikloturizma, razvoj zdravstvenog i kulturnog turizma na tom području. Ministar je istaknuo i da će razvoj turizma u našoj zemlji među inim ovisiti o njegovu razvoju na kontinentu i u tih pet slavonskih županija "koje su još neotkrivene".

Navodeći kako će ovo biti najbolja turistička godina sa više od 105 milijuna noćenja i 19,5 milijuna turista, Cappelli je rekao da turizam "puca po šavovima" u jadranskim područjima, ali ima i velike mogućnosti razvoja na kontinentu. 

Najavio je kako na osječki aerodrom imaju u planu dovesti veliki broj turoperatora iz inozemstva koji će u tjedan dana obići svih pet slavonskih županija.

Izrazivši važnost ljudskih potencijala, Cappelli je da će osječka Ugostiteljsko-turistička škola biti dio centara kompetentnosti. Istaknuo je i da imaju dvostruko veći interes za stipendije u turizmu, ne samo u Osijeku već i u drugim školama.

Cappelli je istaknuo kako veliku važnost za razvoj turizma u slavonsko-baranjskim županijama i Srijemu ima promocija turističkih aktivnosti jer ankete pokazuju porast kako je u 2017. u odnosu na 2014. za 20 posto pao interes za "sunce i more". Tu se onda može i naći interes za razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, naglasio je.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem je na sjednici istaknuo i važnost provedbe projekta "Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Riječ je o deset milijuna kuna vrijednoj inicijativi u sklopu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Kao doprinos politici zapošljavanja, ali i jačanja ljudskih potencijala u turizmu kroz strukovno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta na sjednici je navedena  realizacija šest centara kompetentnosti od kojih će jedan biti Ugostiteljska škola Osijek.

U Osijeku će se, najavljeno je, u siječnju 2019. treću godinu zaredom održati Dani poslova u turizmu koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Ministarstvo turizma je, navodi se u zaključcima, kroz izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine definiralo strateške razvojne projekte vrijedne 575 milijuna kuna koji bi kroz integrirani pristup gospodarskih subjekata, javnog sektora te znanstvenih i obrazovnih institucija osigurali razvoj turizma na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema te time pokrenuli gospodarstvo i zapošljavanje u istočnoj Hrvatskoj.

Zbog davanja značaja turističkom razvoju Slavonije, iduće će se godine Dani hrvatskog turizma održati upravo u Slavoniji.

Nakon sjednice Savjeta potpisano je 16 ugovora i  odluka iz nadležnosti Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju projekata u ukupnom iznosu od 36.070.921 kuna. Ministarstvo državne imovine predalo je gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva na nekretninu površine 1036 četvornih metara.

Na sjednici Savjeta najavljeno je i da će se iduća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat u Novoj Gradiški. (Hina) 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.