Strateški investicijski i drugi projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vrijedni 4,5 milijarde kuna

Posjet VladeRH Dubrovnik

Vlada je na današnjoj sjednici u Dubrovniku, devetoj izvan Zagreba  u ovome mandatu, raspravljala o četrdesetak točaka dnevnoga reda.

Počela je izvješćima ministara o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a premijer Andrej Plenković i ministri potom su donijeli niz zaključaka vezanih uz realizaciju vodnogospodarskih projekata, obnovu i izgradnju prometnica, bolju prometnu povezanost na otocima u županiji, kao i cijele južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske.
 
Najava sastanka Kina + 16 
 
Predsjednik Vlade najavio je sastanak na vrhu između Kine i 16 država Srednje i Istočne Europe, izrazito važan međunarodni događaj kojem će Dubrovnik biti domaćin.
 
"Sastanak na vrhu Kina + 16 europskih zemalja od kojih je 11 zemalja članica EU i pet zemalja koje su obuhvaćene procesom proširenja, održat će se u Dubrovniku od 11. do 12. travnja ove godine. Očekujemo jaku veliku delegaciju Kine na najvišoj razini. Uz predsjednika Xi Jinping dolazi najmanje četiristotinjak ljudi", rekla je državna tajnica Zdravka Bušić, dodavši kako će ovo biti velika promocija za Dubrovnik, ali i za cijelu Hrvatsku.
 
Vodnogospodarski projekti 
 
Među ostalim, Vlada je donijela zaključak o realizaciji vodnogospodarskih projekata na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te zaključak u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.
 
Strateškim investicijskim projektom proglašen je projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik".

Realizacijom ovog Projekta, dodatnih 1156 stanovnika imat će omogućen pristup javnom sustavu vodoopskrbe, dok će se priključenost na javni sustav odvodnje i pročišćavanja povećati za 4.510 ES (ekvivalent stanovnika) čime će se priključenost na javni sustav odvodnje povećati sa 87% na 92%.  Cilj ovog Projekta je omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga na području aglomeracije Dubrovnik. Planira se financirati sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, a ukupna procijenjena vrijednost investicije (s PDV-om) iznosi 822.637.283,00 kn.
 
Također, u javno savjetovanje upućen je zakon koji se odnosi na obeštećenje radnika Plobesta.
 
"Ovaj zakon važan je za Ploče, za radnike koji su radili u Plobestu, koji su bili izloženi azbestu", istaknuo je premijer Plenković. "Iako je Hrvatska donijela u proteklim godinama niz zakona koji su pokrivali tu tematiku., ovdje nije do kraja riješena situacija", kazao je i izrazio uvjerenje da će se na temelju prakse naći rješenje koje će biti dobro za sve radnike i njihove obitelji.
 
Projekti cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom
 
Ministar Butković predstavio je, a Vlada potom donijela zaključak u vezi s izradom studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika, kao i dopuna Odluke o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra radi gradnje i korištenja građevine "Most kopno – Pelješac".
 
Također, prihvaćen je zaključak u vezi s realizacijom Projekta obnove i rekonstrukcije državne ceste DC8 na području Dubrovačko-neretvanske županije, zaključak u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, kao i zaključak u vezi s realizacijom Projekta organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina.
 
Otočni projekti
 
Vlada je dala suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku o financiranju nabave opreme za laboratorij Zavoda za mediteranske kulture u svrhu provođenja pedoloških analiza te donijeti zaključke - u vezi s realizacijom projekta "Društveno-kulturni, istraživačko-razvojno-inovacijski i memorijalni centar Ruđer Bošković", u vezi s pripremom projekta Memorijalna zbirka "Oliver Dragojević" u Veloj Luci, kao i u vezi s potporom Projektu uređenja i opremanja kuće Marka Pola u Korčuli.
S ciljem održivog razvoja otoka, posebno onih najudaljenijih od kopna, Vlada podržava Projekt uređenja i opremanja Učeničkog doma u Korčuli. 
 
Na dnevnom je redu bilo je i više odluka o iskazivanju namjere za darivanje te darivanju državnih nekretnina u vlasništvo gradovima u Županiji te Dubrovačkoj biskupiji.
 
Dnevna bolnica u Metkoviću
 
Ministar Kujundžić predstavio je zaključak u vezi s realizacijom Projekta organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina.
"Dnevna bolnica omogućuje suvremeni, ekonomičan i multidisciplinaran način liječenja koji znatno poboljšava kvalitetu zdravstvene zaštite te osigurava veća dostupnost zdravstvene zaštite uz očuvanu kvalitetu pruženih zdravstvenih usluga i značajne financijske uštede za korisnike kao što je smanjenje putnih troškova za pacijente koji se upućuju u bolnice na većoj udaljenosti", rečeno je u obrazloženju zaključka.
 
Ljetnikovac Gučetić
 
Grad Dubrovnik pokretač je integriranog programa čiji je cilj stvaranje mreže nacionalno i međunarodno relevantnih polivalentnih društveno-kulturnih, istraživačko-razvojno-inovacijski, društveno-gospodarskih i posjetiteljsko-memorijalnih centara. Prvi u nizu ljetnikovaca koji se planiraju staviti u funkciju ovoga programa jest Ljetnikovac Gučetić, koji je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
 
Vlada je donijela zaključak kojim se osigurava aktivno uključenje i doprinos Ministarstva kulture, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom turizma i Gradom Dubrovnikom u realizaciji i financiranju ovoga projekta.
 
Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obrazložio je, a Vlada podom prihvatila zaključak u vezi projekta "Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu".
"Ovaj lokalitet ima stoga duboku duhovnu, kulturno-povijesnu i društvenu vrijednost u smislu obilježavanja ratnih stradanja u Dubrovniku te se posebno vezuje uz Dan dubrovačkih branitelja", rekao je ministar Medved, podsjetivši da je križ na Srđu koji je 1937. godine podigao dubrovački biskup mons. Carević, srušen raketiranjem u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991. godine.
 
Darovanje nekretnina
 
Također, doneseno je niz odluka o darovanju nekretnina. Među ostalim, Općini Konavle daruju se nekretnina za izgradnju osnovne škole i dječjeg vrtića, Gradu Dubrovniku također za izgradnju dječjeg vrtića, Gradu Korčuli za uređenje kulturno-izložbenog prostora te Gradu Metkoviću za izgradnju komunalnog gospodarstva za zbrinjavanje otpada. Nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske darovane su i Dubrovačkoj biskupiji.
 
Ministar obrane Damir Krstičević obrazložio je zaključke o iskazanoj namjeri za darovanje Općini Konavle vojne građevine s pripadajućim zemljištem u Zračnoj luci Dubrovnik, tunela na rtu poluotoka Sustjepan te vojarne "Sidrište" u Pločama. 
 
Gospodarska regeneracija gradova i općina doline Neretve
 
Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac naglasila je intervencijski plan gospodarske regeneracije gradova i općina doline Neretve, kao i odluku da se na Dubrovnik proširi provedba mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja od 2021. do 2027. godine.
 
"Trenutno se razvijaju projekti Zračna luka Dubrovnik, u ovoj fazi 859 milijuna kuna, Studentski dom u Dubrovniku sa 150 milijuna kuna, a imamo i projekte ulaganja u prirodnu baštinu u Trstenom i na otoku Mljetu, projekt Lazareti, kao i za nabavu autobusa za Grad Dubrovnik te hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Dubrovnik“, rekla je Žalac.
 
Zbrinjavanje hrvatskih branitelja 
 
Ministarstvu hrvatskih branitelja dana je suglasnost za prodaju 43 stambene jedinice – stana, i dodatnih 20 garažnih i parkirališnih mjesta s kupcem Gradom Dubrovnikom te za sklapanje ugovora o kapitalnoj pomoći s Gradom Dubrovnikom temeljem kojeg će Grad Dubrovnik sudjelovati u troškovima izgradnje 65 stambenih jedinica – stanova koji će se izgraditi u Mokošici.
Predsjednik Vlade napomenuo je kako je ovdje riječ o odličnom primjeru suradnje između ministarstva i Grada Dubrovnika.
 
"Konačno privodimo kraju zbrinjavanje dubrovačkih branitelja. Ovom odlukom dubrovački branitelji bi dobili 65 stanova, a dodjelom zemljišta, do 2020. godine u potpunosti ćemo zbrinuti sve dubrovačke branitelje", rekao je gradonačelnik Franković.
 
Također, istaknuo je da će 43 stana koja će kupiti Grad Dubrovnik biti dodijeljena dubrovačkim mladim obiteljima, kojima će se stanovi iznajmiti na deset godina. "Nakon toga će korisnici trebati otkupiti te stanove, a cjelokupni najam koji mjesečno iznosi 1500 kuna. u konačnici će biti obračunat kao otkupna vrijednost", pojasnio je gradonačelnik.
 
Posljednja točka današnje vladine sjednice bila je Odluka o suglasnost na Prijedlog programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2019. godinu koji je pripremio Zavod za obnovu Dubrovnika. "Za programe zaštite kulturnih dobara u 2019. godini sredstva se osiguravaju iz proračuna Grada Dubrovnika, od prihoda koji Grad Dubrovnik ostvari od prodaje ulaznica za obilazak gradskih zidina, te iz drugih izvora, tako da se planira u iznosu od 26.070.000,00 kuna", kazala je ministrica Obuljen Koržinek.
 
"Vjerojatno će ova sjednica  biti upamćena po ministrima Butkoviću i Mariću koji su imali najviše točaka i ugovora, a ministar Ćorić je najvoluminozniji kada je riječ o vrijednosti projekata iz njegovog resora", rekao je zaključno predsjednik Vlade Plenković te, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, a ostalima na pomoći i realizaciji, najavio potpisivanje čak 52 ugovora, 18 sporazuma, uručivanje dvije tabularne isprave i dvije odluke, ukupne vrijednosti više od 4,5 milijardi kuna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.