Zadovoljan radnik je ključ - on je taj koji donosi profit, a takvih je u Hrvatskoj 70 posto

matja posavec

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije bilo je domaćin okruglog stola „Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta.“ U hotelu Park okupili su se članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ispred nositelja projekta, Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se zamjenica župana Bojana Hribljan predstavivši projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ unutar kojeg kroz radionice, okrugle stolove i studijska putovanja nastoje poboljšati komunikaciju između poslodavaca, sindikata i lokalne zajednice.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović na konkretnom je primjeru naveo način na koji lokalna zajednica može pomoći svojim socijalnim partnerima. Varaždinska županija pokrenula je program sufinanciranja kreditnih linija liječnicima i višim medicinskim sestrama, a uskoro će iste pogodnosti imati učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola. „Ovakvim socijalno osmišljenim programom pokušavamo ostvariti veću zapošljivost, povećati zadovoljstvo kod pojedinih skupina zaposlenika i omogućiti što bolju socijalnu integraciju“, zaključio je.

Utjecaj kvalitete radnih mjesta na funkcioniranje tržišta rada

Gotovo 70 posto ispitanika u Hrvatskoj zadovoljno Jje svojim radnim mjestom, rezultat je istraživanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o percepciji kvalitete radnih mjesta. S druge strane, prema podacima iz 2015. godine, takvo zadovoljstvo u Europskoj uniji iskazuje 86% ispitanika. Kao najrelevantniji uzimaju se Eurofoundovi podaci, prema kojima je Hrvatska na začelju Europske unije po zadovoljstvu svojim radnim mjestom - od hrvatskih manje su zadovoljni jedino grčki radnici. Navedene podatke prezentirala je panelistica Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Izvršni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Darko Šeperić zaključio je da je bipartitni socijalni dijalog bolji i učinkovitiji dio socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, no unatoč tome nije dovoljno dobar. Ističe problematiku kolektivnih ugovora u kojima se najčešće ponavlja sadržaj Zakona o radu, umjesto da obuhvaćaju načine konkretne primjene zakonskih regulativa.

Rješavanje gospodarskih i socijalnih pitanja 

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnog dijaloga ključnim elementom za kvalitetni gospodarski razvoj. „Hrvatska ne stoji dobro po regulatornom opterećenju ili globalnom indeksu konkurentnosti. Upravo zbog toga je važno jačati socijalni dijalog, u čemu ključnu ulogu imaju Gospodarsko-socijalna vijeća čiji su predstavnici sindikata, poduzetnici, radnici najkompetentniji za predlaganje rješenja, a nacionalna politika je tu da donosi odluke upravo temeljem tih kvalitetnih, argumentiranih i jasnih prijedloga“. Prema riječima zamjenika župana te dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna, no kontinuirano je prisutan problem što se na razini koja ima ovlasti u donošenju odluka prijedlozi rješenja gotovo da i ne razmatraju.

Zadovoljan radnik je ključ - on je taj koji donosi profit i kao takav najvažniji je svakom poslodavcu. Nema uspješnog poslodavca bez zadovoljnog radnika, a podizanje kvalitete radnih mjesta jedno je od najznačajnijih pitanja kojima bi se u buduće trebalo pozabaviti, neki su od temeljnih zaključaka Okruglog stola. Projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ vrijedan je 962.987,25 kn, a troškove u 100% -tnom iznosu financira Europski socijalni fond.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.